Радев от Кресна: Безработицата ще се усети най-много през есента

Анализите показват, че есента ще ни бъде най-тежко, на много места реалната безработица ще се усети най-много тогава. Това каза президентът Румен Радев във връзка с очакванията и прогнозите за икономическите последствия от COVID – кризата, цитиран от БТА.

Коментарът държавният глава направи в отговор на журналистически въпрос в Кресна, където бе на посещение. На въпрос има ли конкретни предложения най-вече към местните власти и бизнеса, Румен Радев отговори, че тези предложения са отпреди кризата с COVID-19. „Кризата доказа още веднъж колко е вярна и необходима тезата за финансова децентрализация на общините в България“, посочи Радев. „Тя показа едно и това е големият проблем – има заделени средства, те са милиарди, поне така се обявява, но няма капацитет, административен, според който тези средства да достигнат до всички най-нуждаещи се“, каза още държавният глава.

Според Радев, финансовата децентрализация ще даде възможност на местното ръководство да определя приоритетите и да реализира политики, които да работят в полза на хората.

Президентът посочи, че не е късно да се преодолее кризата, но трябва да се разгърне капацитетът на държавата и да се достигне до всички най-засегнати хора, както и до малките и средни предприятия.

Тук предстои да мине магистрала, хората се радват, но в Кресна има фирми, малки търговски обекти, тези хора категорично остават без работа, посочи Румен Радев.

Според президента трябва да се мисли за механизми, които не просто да компенсират тези хора финансово, а и да им се дадат възможности да продължат дейността си.

,,На магистралата тук, в непосредствена близост, могат да бъдат изградени малки търговски места, площадки, където приоритетно тези хора да могат да продават своята продукция, да могат да продължават своята търговска дейност“, каза още държавният глава.

През Кресна минава главен път Е-79, което прави мястото оживено, разказаха местни хора. Техните опасения са, че с изграждането на магистралата през града ще минава малка част от потока автомобили и съответно търговията ще замре.

На брифинга президентът отбеляза още, че обособяването на зеленчукова борса и на производство, свързано с преработката на зеленчуковата продукция, ще даде по-голяма добавена стойност, а и препитание на голяма част от хората в района, който е известен с отглеждането на зеленчуци. Той подчерта, че това е един прекрасен край, със страхотни ресурси и с потенциал, който трябва да се оползотвори.

В Кресна президентът Румен Радев се срещна и с кмета на града Николай Георгиев и представители на ръководството на общината. Държавният глава беше удостоен с почетен знак на община Кресна.

В храм-паметника „Свети Иван Рилски“ в Кресна президентът Румен Радев и Неврокопският митрополит Серафим откриха паметна плоча за загиналите български войници в Балканската и Междусъюзническата война. Държавният глава отдаде почит към 500-те български офицери и войници, чиито кости се пазят в костницата на църквата.

След това държавният глава се срещна със земеделски производители от региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *