Радослав Кръстев от Испания: Има поне едно семейство от Пиринско с COVID-19 в Памплона

Семейство от Благоевградска област е заразено в испанския град Памплона от чумата на 21 век Ковид-19, но понеже всички са на възраст под 60 г., са оставени под карантина в дома си, съобщава пред в. „Струма” бившият секретар на Общинската избирателна комисия в Благоевград Радослав Кръстев, който от 1 г. работи в Испания.

Ради не знае повече подробности за заразените, но бе категоричен, че няма институция, която може да каже колко българи са болни и колко са оставени по домовете си само с грипоподобна симптоматика, защото в условията на пандемия испанските власти действат по начин, много по-различен от този в България.

Ето какво разказа той за ситуацията в Памплона, където живеят хиляди българи, огромна част от които са от Пиринския край и Кюстендил:

„В момента здравните служби в Памплона не работят, оставили са по 1 лекар и 2-3 медицински сестри, а всички прегледи се правят по домовете на хората от звено сестри, с които ходим и ние, които сме представители на Червения кръст, за да им помагаме. Идеята за неработещите служби е да се запази здравето на лекарите и сестрите, от които всеки момент може да има нужда в препълнените болници. От днес /б. ред. вчера/ към тази огромна армия от медици на разположение се присъединиха по заповед на правителството и всички студенти, които са завършили наскоро медицина.

По-различното в Испания от начина на организация на българското здравеопазване е, че тестовете за коронавирус излизат за час-час и половина и не се правят двойни проби, защото първото изследване е 100% вярно. Дори тези с доказана зараза обаче ги карантинират по домовете им, защото болниците ги оставят за най-тежките случаи – за възрастните хора и тези с други здравословни проблеми. А останалите болни, защото има и други заболявания освен коронавируса, са много – тук особено са зачестили паник атаките, депресиите от принудителната изолация и какво ли още не.

В Испания много закъсняха с разпореждането всички, които имат възможност, да стоят по домовете си, но от този понеделник мерките са много затегнати. Позволява се само на 1 човек от семейството да ходи до магазина за храна или аптеката, а ако полицаите хванат двама да излязат заедно на пазар, глобата е 1500 евро. Е, не се налага на всички, а само на тия, които много се репчат и почват да се пазарят с униформените, но самият факт, че мярката съществува, действа доста дисциплиниращо на местните. Самите магазини работят с половината от персонала си, защото ако един магазинер е поставен под карантина, карантинират всички останали заедно със семействата им. Иначе стоки не липсват, само дето доставчиците не съумяват да изпълнят навреме всички заявки, защото има много.

Във финансово отношение хората са сравнително спокойни, защото още в събота премиерът обяви, че от 14 март до края на наложената карантина, колкото и да продължи тя, всички, останали у дома, ще получат по 70% от февруарската си заплата. Тези пари ще ги плати държавата, не работодателите. Самият премиер работи от дома си, понеже откриха зараза на съпругата му, и на специална платформа отговаря на всички журналистически въпроси и питания на гражданите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *