Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие

Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие

В Разлог се проведе среща вчера, на която присъстваха кметът инж. Красимир Герчев, началникът на РУ на МВР Васил Джизов, представители на бизнеса, родител на пострадалия при побой младеж, както и граждани.

Поставени бяха много въпроси, свързани с безопасността и сигурността. Присъстващите изразиха остро възмущение от факта, че безнаказано, определени жители на ромската махала, за които няма данни да имат постоянен, или настоящ адрес в Разлог, безчинстват, извършват кражби, системно нарушават закона.

Иван Стойчев, представител на бизнеса, посочи някои примери, как се е наложило с колеги и служители да защитава собственост, да се възпротивява на ромски набези „посред бял ден“ – кражби, посегателство на имущество и др.

Хората са недоволни, че след нанесеното организирано нападение в центъра на Разлог в четвъртък вечер, няма повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда, а се отнасят само по УБДХ, което предполага незначителни глоби, предава БНР.

Според началника на полицията в Разлог предстои да бъдат разгледани кадрите от намиращия се наблизо банков клон, за да се установят действията на участници в конфликта.

Остра реакция от страна на присъстващите граждани имаше и относно факта, че живеещи в ромския квартал в Разлог не са спазили закона, нямат регистрации по настоящ или постоянен адрес и обитават постройки, за които няма информация дали са узаконени.

Докато течеше срещата с началника на полицията и кмета на общината, под прозорците на общинска администрация отново се събраха десетки хора. Споделиха, че причината да са там е напрежението в града, липсата на сигурност и притеснението, че ако не бъдат взети адекватни мерки за превенция и контрол на ромски набези от гастролиращи ромски фамилии от други краища на страната, случаи, като този в края на миналата седмица, ще зачестят.

Въпреки, че за срещата днес се знаеше от два дни, представител на ромската общност, какъвто се явява пастор Асен Христов, нямаше. По думите му, отсъства от града до края на деня.

Началникът на полицията се опита да увери присъстващите, че се взимат мерки против нарушителите, а в бъдеще ще бъде засилен контролът. Това обеща и кметът на Разлог, който коментира и незаконното строителство.

Още днес със заповед на кмета, служители на ОБА ще извършат проверка за това, узаконени ли са изградените постройки, имат ли съответните разрешения, както и регистрация на МПС, които превозват различни материали и извършват дейности.

„Доброто име на община Разлог, което се опитваме всички заедно да отстояваме през последните години, беше компрометирано от събитията на 13 май в Разлог. Причините и виновните тепърва ще се търсят и установяват от органите на реда и съдебната власт, но истината е, че в основата на всичко стои саморазправата и насилието, както и осъждането, довело до гняв и афект. Но пред закона всички сме равни и сме длъжни да го спазваме. Вярвам в обективността и в ролята на българската прокуратура, която ще осъди виновните, имайки предвид всички обективни обстоятелства и свидетелски показания. Вярвам в органите на реда, които работиха отговорно и не позволиха да се стигне до размирици. Призовавам ви да не се поддавате на провокации и емоции, да имаме доверие на институциите, които спокойно да си свършат работата“, каза кметът на Разлог инж. Герчев.

Срещата приключи с искане да бъде повторена, но този път с присъствие на съд и прокуратура.

Междувременно Разлог продължава да е под засилено полицейско присъствие. Жандармерия и полиция охранява възлови места и обществени зони, където се събират повече хора.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *