Разлог се поклони пред подвига на 42 мъже, дали живота си на Кръстовден 1903 г.

Разлог се поклони пред подвига на 42 мъже, дали живота си на Кръстовден 1903 г.

Преди 117 години 42 достойни мъже от Разлог – бащи и синове, братя и роднини, дават живота си за нашето настояще и бъдеще. Двадесет и осем от тях са погребани в оброчището „Свети Димитър”. Най-младият от тях е 16-годишният Иван Николов Цуцуманов, а най- възрастният е 68-годишният Марко Тодоров Хаджиев. Другите са в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

Разлог отдаде почит на загиналите за освобождението на родния край. Ритуалното шествие тръгна в 17.30 ч. вчера от сградата на Общината. На панихидата в памет на убитите присъстваха кметът на Разлог – инж. Красимир Герчев, и кметът на Сандански – Атанас Стоянов, представители на политически партии, признателни жители. Отслужен бе молебен за почитане паметта на загиналите и бяха положени венци и цвята пред паметника на поета-революционер Яворов, пред бюст-паметника на баба Магдалина Юрукова и паметника пред Исторически музей-Разлог.

В ранното утро на огнения Кръстовден 1903 г. въстаническа чета от Разлог с войвода Георги Кондев, води бой с редовна турска войска. Започва обиск на българските къщи в Крапата махала. Започват палежите, които обхващат Крапата махала, Сръбо и част от Дългата махала. Така в дните на въстанието Разлог плати своята дан за свобода с близо 100 изпепелени домове, с 40 души осъдени на различни срокове затвор, 200 мъже бити жестоко и с живота на 42 свои синове.

Младите мъже тръгват към своята Голгота от дома на Магделина Юрукова. Тя ги изпраща в последния им път и когато започва сражението стои на покрива с втренчени към „Андъците” очи, защото там са двамата й братя и двама от синовете й. Магделина Юрукова е първата, отишла на полесражението след стихване на боя и там тя – майката, носила в утробата децата си, сега трябва да затвори очите им завинаги.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *