Разложката болница ще приема леки случаи на заразени

Разложката болница ще приема леки случаи на заразени

В МБАЛ Разлог са осигурени 2500 предпазни маски и над 1750 литра дезинфектант. Болницата е снабдена с 20 защитни облекла за многократна употреба, прави се всичко възможно и се търсят начини да бъдат осигурени еднократни облекла и защитни шлемове за медицинския персонал. Болницата разполага с висок клас инсталация за кислород и стерилизационна апаратура, снабдена по проект на община Разлог.

В подготвителния списък на Министерството на здравеопазването болницата в Разлог е определена при нужда да поема по-леките случаи на заразени с COVID19 с 33 легла във Вътрешно отделение и 7 легла в Инфекциозно отделение, пише кмета.бг.

Засилва се контролът за спазване на мерките на извънредно положение в община Разлог, предупреди кметът Красимир Герчев. Като председател на Общинския кризисен щаб той увери, че ежедневно и стриктно се следи обстановката и броят на заразените и карантинираните лица като задължително се обменя информация между щаба, МВР и РЗИ.

Чрез въведената от Министерството на здравеопазването единна система за карантинираните лица и съответните правомощия, РЗИ и общинските служители правят и ще правят проверки и по домовете.

Засилва се контролът за спазване на мерките на извънредното положение, следят се паркове и обществени места – да не се струпват хора, прави се задължителна дезинфекция на публични пространства. Към днешна дата реално изследвани и с положителни резултати за коронавирус в община Разлог са четирима пациенти, от които, за съжаление, починалите са двама – от с. Горно Драглище, един излекуван и един настанен в инфекциозна болница в Благовевград.

„Служителите на община Разлог, съгласувано с щаба, извършиха бързи и навременни координационни действия за снабдяването на МБАЛ Разлог и другите звена с материали, които бяха критични – маски, предпазни шлемове и защитни облекла чрез Националния ресурсен център и други източници“, подчерта Герчев.

Основен приоритет, по който общината работи, е по ресурсното обезпечаване на Домашния социален патронаж. Общо над 450 лица, от които – нови 25 получават всеки ден топла храна, което неминуемо натоварва работещите в звеното при спазване на безупречни хигиенни изисквания.

Общината, чрез своите служители, закупува лекарства, пазарува за болни, самотни и трудноподвижни хора и хора в карантина, подкрепя семейства с хранителни продукти по волята на дарители, чрез логистика подсигури да се разнасят пенсиите на трудноподвижните хора. Денонощен телефон, открит още в началото на извънредното положение, е на разположение на гражданите за помощ и сигнали: 0747/80066.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *