Разложката общественост почете паметта на Никола Стойчев

Разложката общественост почете паметта на Никола Стойчев с експониране на витрина и открит урок, посветен на патронния празник на Разложката професионална гимназия.
Събитията, организирани от Община Разлог и Исторически музей- Разлог събраха на едно място възпитаниците на РПГ “Никола Стойчев” и десетки жители на града, който се докоснаха до част от личните вещи на маестрото.
По повод 121 години от рождението и 60 години от смъртта му, Христина Манова, директор на Исторически музей- Разлог, припомни делото на Стойчев пред всички присъстващи.
Никола Стойчев е наричан от всички и млади, и по- възрастни разложани “Учителю!“. Маестрото дарява ума и знанията си на разложкото общиство, за да положи основите на една модерна духовна култура. Благодарение на него разложани и жителите на околните села могат да се похвалят с ученически хор, духова музика, църковен хор и самодейна оперета. Те се запазват като традиция години след неговата смърт, а църковният хор и духовата музика съществуват и до днес. Той е човекът, превърнал Разлог в духовен център на околията, отдавайки здравето и живота си за това. Отива си от този свят, оставяйки любовта към музиката и човека, предаността към изкуството и себеотдаването до крайност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *