Размерът има ли значение? Вижте цялата истина

Вероятно няма мъж на света, който да не си е задавал вечния въпрос за размера на мъжкото си достойнство. Около последното винаги са се носели и митове, и легенди, които пък са създавали стереотипи и комплекси. А точният отговор идва от възможно най-безпристрастния арбитър – от науката. Научен доклад, публикуван наскоро в British Journal of Urology International, ни дава някои конретни цифри. Те се базират на данни от 17 проучвания, в които взимат участие повече от 15 000 мъже.

Ето какво разкри анализът за средната дължина и дебелина на пениса във възбудено и в нормално състояние. Добрата новина е, че при повечето мъже размерът не е толкова малък, колкото те може би си мислят. Само че неща като филмите с порнографско съдържание изкривиха общата представа за това какво означава „нормален“ размер.

Средна дължина и средна обиколка

Според въпросното проучване, проведено в King’s College London, средната дължина на възбуден пенис е 13.2 см, а дебелината му – 11.7 см. Съответно средната дължина на невъзбуден пенис е 9.14 см, а дебелината – 9.4 см. За тези, които все още се чудят къде точно се вписват техните размери, ето още някои подробности.

16/10 и нагоре

На 100 мъже само петима (5%) имат пенис по-дълъг от 16 см и по-дебел от 10 см във възбудено състояние. С други думи, при повече от 90% от мъжете, участвали в изследването, горната граница е 16 см/10 см. Учените обърнаха внимание и на някои популярни „индикатори“ за размер на пениса, за да проверят доколко са основателни.

Ръстът на мъжа и размерът на мъжеството му

Според данните, височината може и да има някаква връзка, или колкото по-високи са мъжете, толкова по-големи са техните пениси. Тази закономерност обаче се наблюдава в много малка степен, казва докторът по медицина и автор на изследването Дейвид Веале.

Теглото и размерът на ходилото

От друга страна, някои популярни „показателни“ за размера на пениса, се оказват напълно безпочвени. Фактори, като общо телесно тегло или размер на стъпалото, не показват никаква закономерност спрямо темата. В заключение доктор Веале допълва, че дори размерът на пениса да е малко по-малък от средния, няма основание за притеснение, тъй като „това не е проблем за 85% от жените“, пише Men’s Health.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *