Размирици и изстъпления на антиваксъри в Италия

Размирици и изстъпления на антиваксъри в Италия

Италия изисква от всички, които работят, да имат „Зелен сертификат“- че са ваксинирани, преболедували или тествани. Това породи изстъпления на антиваксъри, в които участва и най-голямата неофашистка партия в Италия.

Двама от предполагаемите организатори на изстъпления, последвали демонстрация на антиваксъри, са били задържани от полицията в Рим. Роберто Фиоре, председател и основател на неофашистката партия “Нова сила”, и неговият заместник Джулиано Кастелино са обвинени в нанасяне на материални щети, плячкосване и оказване на съпротива срещу органите на реда.

Италия задължи всички работещи да притежават „Зелен сертификат“

Кадри, включително на националната телевизия RAI, показват как стотици противници на ваксинациите, начело с Фиоре и Кастелино, щурмуват централата на профсъюза CGIL. Преди това хиляди протестираха на „Пиаца дел Пополо” срещу новото правило, според което работещите в Италия трябва да притежават „зелен сертификат“, т.е. да са ваксинирани, преболедували или с негативен тест за коронавирус. Пред събралите се Кастелино заяви: “Престъпниците, екстремистите, опасните не са на този площад, а в палатите на властта”.

“Нова сила” е основана през 1997 година. Смята се за най-влиятелната неофашистка партия в Италия. Тя бе сред организаторите на протеста, съвместно с организации на антиваксъри и ресторантьори, които се обявяват против изискването за представяне на зелен сертификат в заведенията.

Според вестник “Ла Република” в демонстрациите са се включили над 10 хиляди души. Част от тях първоначално са потеглили към двореца Киджи, резиденцията на премиера Марио Драги, но полицията ги е отблъснала с водни оръдия. Затова група демонстранти, водени от ръководителите на “Нова сила”, са се насочили към сградата на CGIL.

Стотици са щурмували централата на профсъюза, разбили са прозорците и са унищожили компютри, телефони и документи. CGIL стана мишена на антиваксърите в Италия, след като се съгласи да подкрепи въвеждането на зелени пропуски, според които от 15 октомври в Италия могат да работят само тези, които са ваксинирани, преболедували или тествани.

Ръководителят на CGIL Маурицио Ландини е шокиран от вълната на насилие: “Това е акт на главорези и фашисти”, заяви той. “Това е рана за демокрацията и акт, който иска да нанесе вреди на трудещите се и техните права.”

И главорезите на Мусолини са щурмували профсъюзи

Синдикалистите припомниха как преди точно 100 години въоръжените банди на Бенито Мусолини щурмуват сгради на синдикатите в цялата страна – няколко месеца преди Мусолини да дойде на власт през 1922 година. Ландини настоя за забрана на “Нова сила”, а управляващите социалдемократи обявиха, че ще внесат съответното предложение в парламента.

Макар влиянието на “Нова сила” да е ограничено и те да получиха под 1% на последните избори, представители на партията и преди са участвали в размирици. След атаките срещу централата в Рим членовете на профсъюза организираха нощни бдения пред многобройни сгради на синдикати в Италия, за да ги предпазят от нападения. В Рим пееха “Бела Чао”, химна на антифашистката съпротива в Италия по време на Втората световна война.

Освен в централата на CGIL, до инцидент се стигна и в близка болница. Ранен демонстрант се съпротивлявал срещу теста за коронавирус, който е трябвало да му бъде направен преди да го приемат в лечебното заведение. Към него са се включили още 30 души, които са ранили две медицински сестри и двама полицаи.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.