Разпродават имоти на чужденци в Банско, задлъжнели на общината и на банки

Имоти на едни от най-големите длъжници на общинската хазна в Банско отново са сложени на тезгяха, но този път заради задължения към банки. „ГБ Британия Сейнт Дейвис“ ЕООД, представлявана от великобританеца Найджъл Хоул, чиито задължения само за година се увеличиха двойно и от 256 444 лева през 2018 г. станаха 456 360 лева през 2019 г., сега губи още един обект от комплекса си.

На тезгяха за първа публична продан е обявено заведение от 115 кв.м в комплекс „Сейнт Дейвис“, местността Шипоцко. Заведението се продава ведно с 43 кв.м прилежаща тераса и 34 кв.м от общите части на сградата. Обявената начална цена е в размер 180 712 лева. Върху имота е наложена възбрана заради задължения към банка, в чиято полза има учредена договорна ипотека, пише „Струма“.

Това не е първият имот в комплекса, който дружеството губи. Още през 2018 година заради задълженията му към общинската хазна съдия-изпълнител обяви на публична продан други два самостоятелни обекта в комплекса. Единият, с предназначение за търговска дейност, бе с големина от 25.16 кв.м и 6.39 кв.м прилежаща площ. Вторият обект, с предназначение за магазин, е с площ от 60,27 кв.м и прилежаща площ от 15.31 кв.м. Двата имота бяха обявени за общо 115 531 лева, като сумата далеч не покриваше задълженията към община Банско, които към онзи момент възлизаха на 256 444 лева.

Поредна публична продан е обявена и за имущество на друг небезизвестен чужденец – ирландеца Джоузеф Съливан, чието име преди години фигурираше като съдружник в „Добринище ски“ ЕООД заедно с ямболския бизнесмен Боян Бонев и ирландците Нийл Оливер О’Рейли и Арон Трейси. На тезгяха отново е заведение от 354 кв.м, с предназначение за обществено хранене, ведно с прилежащите 26.66 кв.м от общите части на сградата. Заведението е обявено на цена от 212 728 лева и се намира в местността Страгите, в апарт-хотел „Уайтууд Лодж“. Собственост е на „Ейре Ски Къмършъл 1“ ЕООД и е обявено на публична продан също заради задължения към банка. Дружеството е и със задължения към община Банско, възлизащи на 26 266 лева.

Имотът не е единствената собственост на Джоузеф Съливан, сложена на тезгяха. И други негови дружества са сред длъжниците на общинската хазна в курорта. През 2018 година на публична продан заради задължения от близо 22 хил. лева обект на продан бе част от сграда в м. Асаница, която е имущество на „Ейре Ски Къмършъл 2“ ООД, също на Съливан. Оценката на имота бе в размер на 135 565 лева. Сред длъжниците на община Банско е и „Ейре Ски Кънстръкшънс“ ООД, чиито задължения възлизат на 54 995 лева, отново представлявано от ирландеца.

Имущество и на „Болкан Хоумс“ ЕООД, представлявано от друг великобританец – Теранс Елиът, също е обявено от съдия-изпълнител и се продава. Обект на проданта са два апартамента с площ 47 и 61 кв.м, заведение от 119 кв.м и по-малко помещение с големина от 21 кв.м, всички находящи се в жилищна сграда в местността Грамадето. Имотите се продават на парче, а общата стойност възлиза на 156 272 лева.

Обект на продан е и друго търговски помещение, собственост на дружеството. То е с големина 300 кв.м и се състои от три търговски обекта с различна големина и обслужващи помещения. Цената на имота е 241 080 лева. Задълженията на дружеството са към банка, но то също фигурира сред длъжниците на община Банско с непогасени публични задължения в размер на 29 201 лева.

В регистрите на частните съдебни изпълнители фигурират още апартаменти в различни хотели, които също са собственост на дружества със значителни задължения към община Банско. Предмет на проданта са няколко обекта в хотел „Тринити”, собственост на „Банско Тур” ООД, и в хотел „Емералд”, собственост „Фин-Ин-64” ЕООД. Имотите се продават заради задължения по над 150 хил. лева на двете дружества към община Банско и големи задължения към банки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *