Разпродават на парче ипотекирана кооперация в Петрич, собственост на съпруг на общинарка

Разпродават на парче ипотекирана кооперация в Петрич, собственост на съпруг на общинарка

Жилищна сграда с магазин и гараж на ул. „Стою Хаджиев“ 14 в петричкия квартал „Цар Самуил“ е обявена за публична продан от съдебен изпълнител. Подобно на хотелите, които напоследък масово фалират и се разпродават, кооперацията е разделена на апартаменти, всеки от които ще се продава отделно. 3-те многостайни жилища в нея са оценени между 59 000 и 69 000 лв., магазинът на партера от 108 кв.м търси купувач на цена 78 808 метра, а гаражът – за 8380 лв. Самата продажба ще се извърши на 22 декември.

3-етажната кооперация е недовършена съгласно удостоверение №155/13.07.2020 г. на Общинска администрация – гр. Петрич. За нея няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация и до момента не са представени акт за приемане на конструкцията /Акт 14/ и констативен акт за установяване годността за приемане на строежа /Акт 15/. Сградата още се води на етап груб строеж с различна степен на изпълнени довършителни работи, не е захранена и с ток, така че разходите за евентуалните купувачи тепърва ще се трупат, пише в. „Струма“.

Кооперацията, която е зарязана в този вид през 2008 г. и е ипотекирана през 2014 г., е на популярния строителен предприемач Росен Георгиев Филипов, съпруг на директорката на дирекция „Административно-правна, иновации и развитие“ в община Петрич Рилка Филипова. Неговото име нашумя преди 4 години във връзка с изграденото LED осветление за над 25 000 лв. между с. Кърналово и зеленчуковата борса. След сигнал на съветниците от ВМРО прокуратурата разпореди то да бъде премахнато, защото е монтирано без строително разрешение. При проверката на държавното обвинение и РДНСК се оказа, че изпълнител на осветлението е дружество „Металпром Инвест“ на Росен Филипов, а по силата на служебните си задължения съпругата му е извършила контрола по законосъобразността на документацията за обществената поръчка.

ВМРО сезираха и Комисията за конфликт на интереси, но държавният антикорупционен орган оневини Филипова, след като установи, че още на 15 януари 2016 г. тя е посочила в декларация наличието на частен интерес към дейността на съпруга й, а след избора на „Металпром Инвест” ЕООД за изпълнител на осветлението лично уведомила кмета Димитър Бръчков за свързаността си с дружеството и му предложила договорът с фирмата да бъде сключен от адвоката на общината, не от нея. Така че конфликт на интереси няма.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *