Разрешават клане по поръчка на агнета във фермите

Преди Великден и Гергьовден ще бъде разрешено във фермите да се колят агнета по поръчка на хора дошли да си ги купят директно от производителите. Това стана ясно от участието в сутрешния блок на БНТ на земеделския министър Десислава Танева.

Тя акцентира на изискването, че това трябва да става при строго спазване на санитарно-хигиенните норми. По думите й, Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) днес до края на деня ще издаде и съответната заповед с указания за това.

Земеделският министър смята, че на хората ще бъде разрешено да отиват до фермите да си купят агнета, защото набавянето на храна е изконно право. Тя припомни, че във връзка с предстоящия Великден е отпусната и помощ на кланиците в размер на 7 лв. на глава агне за клане.

Относно контрола на големия внос на зеленчуци Танева информира, че БАБХ задържала 5 тона домати от трета страна заради високи нива на пестициди. „В момента Агенцията по храните е в режим на 100% активност за проби на всяка пратка. През зимата всички обекти за продажба се снабдяват с вносен свеж зеленчук, защото няма такъв“, обясни ресорният министър и допълни, че българското производство тръгва в момента.

Тя направи препратка към предложението на земеделското министерство – в големите вериги да има родно производство. Това обаче може да се окаже непосилна задача, тъй като международните търговски оператори у нас отказват да съдействат. Те от 2 седмици не са пожелали да дадат информация за доставчиците си на пресни храни, като само една от тях е изпратила малка таблица.

Танева обясни, че снощи във ведомството са получи становище от браншовите организации и са готови да нанесат промени по текстовете на предложението за постановление на МС, така че да удовлетворяват българския производител. „Ние не налагаме колко да се купи, нито откъде да се купи, искаме регулация“, категорична беше тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *