Разрешиха на живеещите в старинния квартал на Банско да си паркират колите пред къщите

След четири години борба, жалби до институции и сигнали до медии живущите в старинния квартал в Банско получиха право при необходимост да паркират автомобилите си на определени места. Нова заповед на кмета на общината Иван Кадев дава възможност на живущите в стария квартал да паркират автомобилите си свободно на определени за целта места. Около 50 паркоместа са определени за престой, но те са единствено и само за живущите в старинния квартал, и то при издаден пропуск от общината. При злоупотреби от страна на живущите пропускът ще им бъде отнеман.

Свободен достъп ще имат още автомобилите със специален режим на управление, на Домашния социален патронаж при изпълнение на служебните им задължения, автомобили на дружества със сключени договори с община Банско за поддръжка на улици, улично осветление и т.н., както и контролните автомобили към местната администрация, пише „Струма“.

За всички останали остава в сила забраната за спиране, паркиране и преминаване през улиците на старинния квартал.

За лицата, извършващи търговска дейност, са осигурени два часови интервала, през които могат да зареждат и обслужват обектите си. Това е времето от 8:00 до 11:30 часа и от 14:00 до 16:30 часа.

Припомняме, че преди близо две години живущите в стария квартал в Банско бяха изправени на нокти заради масови глоби, налагани им за неправилно паркиране пред домовете им.

Проблемът произхождаше от стара заповед на бившия кмет на община Банско Георги Икономов от 2016 година, с която се забраняваше спирането, паркирането и домуването на автомобили в стария град, а за живущите бе разрешено само преминаването, което ги задължаваше да вкарват незабавно автомобилите си в гараж, независимо от времето на престой. След масовите глоби се зароди напрежение, а живущите събраха подписка и поискаха от тогавашната управа преразглеждане на Наредба №1 на ОбС в частта за обезпечаване на обществения ред и контрол на движението на територията на град Банско и намиране на компромисно решение по казуса. Наредбата така и не бе променена тогава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *