Район „Чужбина“ трябва да има 50 мандата

Ако се спазва, принципът по който се формират многомандатните райони в България, район “Чужбина” трябва да има 50 мандата, изчисли проф. Михаил Константинов.

Пред “Труд news” той обясни, че зад граница има около 1,4 млн. български избиратели. “Това са повече избиратели отколкото в София, където избирателите са около 1,3 млн. Столицата излъчва 47 депутата, които ако има район “Чужбина” ще се намалят”, коментира математикът.

Константинов припомни, че много хубави европейски държави нямат район “Чужбина”. Даде пример с Гърция, където не само, че няма район “Чужбина”, но всеки гласува там, където се е родил до края на живота си.

“Избирателите в България са около 80% от населението. Смятам, че в район “чужбина” никой няма да даде 50 мандата, а там вероятно политиците ще решат да има 6 или 8 мандата”, обясни Константинов. Той каза, че ако мандатите за чужбина за 6, тогава за страната ще се разпределят не 240, а 236 мандата и шест МИР-а ще загубят по един мандат.

“Ще има един списък от шестима души, чиито имена ще съответства на район “Чужбина”. Въпросът е тези хора да нямат друго гражданство”, коментира математикът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *