„Растер юг“ спечели оферта за 24 млн. лв. за мегаремонта на „Златарево“

Благоевградската строителна фирма „Растер юг“, основана в първите години след демократичните промени от Васил Костов и Антон Муртов и управлявана в момента от синовете им Христо и Радослав, спечели най-голямата обществена поръчка след наложеното заради коронавируса временно замразяване на десетки процедури в страната.

Срещу 19,8 млн. лв. без ДДС, или близо 24 млн. лв. с ДДС, дружеството ще направи основна реконструкция и модернизация на ГКПП – Златарево. Пунктът, разположен на 20 км западно от Петрич, на границата със Северна Македония, миналата година пострада при сериозен пожар след късо съединение в електрическата инсталация и сега от изпълнителя на мегаремонта се очаква да заличи всякакви следи от огъня, пише в. „Струма“.

„Растер юг“ ще работи по пункта в партньорство със софийските фирми „Ивалс-Дренски“ ЕООД /със собственик Светослав Дренски/, „Актуал груп“ ЕООД /Пламен Павлов/ и „Инфра про консулт“ ООД /Димитър Кирилов, Владимир Попов и Марин Желев/. Обединението на 4-те фирми ДЗЗД „Златарево-ГКПП“ спечели обществената поръчка със 100 точки, което е рядко срещан резултат при такъв мащаб и сложност на заданието.

Второ в надпреварата остана софийското обединение „КРК Златарево“ ДЗЗД с участници мощните строителни фирми „Каро Трейдинг“ ООД, „Рутекс“ ООД и „Кортекс 95” ООД, които имат десетки тежки национални обекти в портфолиата си.

В хода на продължилата близо 1 г. процедура отпаднаха 7 фирми и обединения. Наред с „Тр-Ри-Златарево 2-19“ ДЗЗД „Златарево“, „Билд-София“, Обединение „Гео Златарево-София“, „БС Конструкция“ АД и ДЗЗД „Космострой инженеринг“, до финала не можа да стигне и петричката „Никмар кънстръкшън“ ЕООД на Николай Влахов. Сред първите отстранени бе и друг местен играч – „Монолит-21-Андонов-Захов“ ООД на петричкия ексдепутат от ГЕРБ Митко Захов, който участва в надпреварата за солидния обществен ресурс заедно със софийските дружества „Вия про инженеринг“ ЕООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД. Захов обаче не стигна до финала заради множество пропуски в документацията – той и колегите му дори пропуснали да посочат къде ще стои контейнерът на АПИ, предназначен за правоприлагане по ТОЛ системата и електронните винетки.

Преустройството на ГКПП – Златарево, където строител не е стъпвал от построяването му, ще трябва да приключи за 7 месеца. Тъй като всички сгради и съоръжения са морално остарели, половината от задачата на строителното обединение е свързано с демонтажи, преместване и разрушителни работи. Ще се демонтират и извозят двуетажната административна сграда от сглобяема метална конструкция със стъклени панели, навес от 1800 кв.м, осеви везни, огради, бариери, светофарни уредби, бетонови бордюри, няколко работни кабини и др.

После трябва да се изгради площадката на ГКПП-то, две трасета за влизане и едно за излизане от пункта. Следва изграждане на работно помещение с две работни места със санитарен възел и рампа за фитосанитарен контрол, площадка от 860 кв.м за разполагане на рентгенова система, обществена тоалетна, ограда около 900 м и височина 2,20 м, видеонаблюдение в зоната, контролни кабини към всяко пътно трасе, кабини за служителите на Гранична полиция и др. В сумата са предвидени още оборудване на работните места, доставка и монтаж на 6 дигитални табла, 2 светофарни уредби, 17 бариери и осигуряване на интернет връзка на цялото ГКПП.

По време на реконструкцията изпълнителите трябва да осигурят непрекъсваемост на работата на информационните системи на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, БАБХ, Агенция „Пътна инфраструктура“ и НАП, които имат служители на пункта.

Ден след като бе избран изпълнител на реконструкцията на ГКПП – Златарево, Областна дирекция по безопасност на храните в Благоевград /ОДБХ/ също обяви поръчка за четвърт милион лв. за ремонт и на техните помещения на ГКПП – Златарево. Сградата на дирекцията, строена преди няколко десетилетия по програма ФАР, се ползва само от служителите на Агенцията по храните, извършващи на границата фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол, затова и възложител е директорът на ОДБХ д-р Михаил Бащавелов.

Точната прогнозна стойност на ремонтните дейности е 217 779,11 лв. без ДДС и с тази сума трябва да се направят демонтиране на 114 кв.м теракот и 180 квадрата ламинат, поставянето на нови подови настилки, измазване на 620 кв.м стени с две ръце латекс, демонтаж на 1830 кв.м покривно покритие, поставяне на 40 лампи и профилактика на 14 климатика.

Изпълнителят, който се търси, трябва да направи ремонта до 2 месеца след влизането на договора в сила, но не по-късно от 15.11.2020 г. Не е ясно как ще бъде спазен този срок, при условие че поръчката бе обявена миналия четвъртък, а по процедура в нея има срокове за обжалване от по 2 и 4 седмици на различните й етапи, които не могат да бъдат прескачани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *