Рашков: Гледката е ужасна! Жертвите са скупчени, на въглен са

Рашков: Гледката е ужасна! Жертвите са скупчени, на въглен са

„Такова нещо не съм виждал. Хората са скупчени, на въглен са. Сега трябва да се идентифицират”. Това коментира вътрешният министър Бойко Рашков на извънреден брифинг.

Най-малко 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала „Струма”тази нощ. Пламъците избухнали след удар на превозното средство в мантинелата.

Събрали сме се по повод, който не е приятен. Това е една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред България да реагира много бързо и да направи възможното – най-напред да разследва този инцидент и какво е довело до смъртта на 46 човека и какви грижи могат да се положат за оцелелите.“, коментира служебният премиер Стефан Янев.

Катастрофата в Своге бе най-смъртоносният инцидент на пътя у нас до днес. 46-те жертви на запалилия се македонски автобус на автомагистрала „Струма“ превръщат случая в най-смъртоносния инцидент на пътя у нас.

Следващият най-тежък инцидент отново е с автобус. Той е от 25 август 208 г., когато автобус с пенсионери от софийското с. Световрачене падна в дерето в Своге и 20 души загинаха.

16 души пък починаха на 29 май 2009 г. Тогава технически неизправен автобус излезе от пътя и помете пешеходци, докато се спускаше от връх Бакаджик край Ямбол. 8 души пък загиват на 15 юни 2011 г., след като автобус се блъска в мантинела, преобръща се и се запалва на магистрала „Тракия” край Карлово.

На 17 ноември 2017 г. пък 9 души загиват, а 17 са ранени, след като автобус се удря челно в камион край ловешкото с. Мирке. Пътниците са слепи, а шофьорът на автобуса навлязъл в насрещното.

На 13 април 2018 г. 6 души загинаха, а 26 бяха ранени след като автобус бе бутнат от кола и се обърна в канавката. Зад волана на лекия автомобил бе Цвета Таскова, която наскоро бе осъдена и вече е в затвора.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *