Ревизоро с решение за водната криза в Радомир

МОСВ и МРРБ ще предложат на премиера Бойко Борисов варианти за трайно решение на проблемите с водоснабдяването на Радомир, съобщиха от екоминистерството.

Ревизоро вече е обсъдил със зам.-регионалният министър Николай Нанков, областния управител на Перник Емил Костадинов и с депутати от региона възможностите за свързване на града със съществуващи водоизточници. Целта е в авариен режим да се осигури достатъчно вода за Радомир.

Утре ще бъде предложено разрешение за аварийно водоснабдяване.

Съгласно писмо на областния управител на Перник до МОСВ общинският съвет на Перник е приел декларация, с която се подкрепя възстановяването на резервното водоподаване от пречиствателна станция „Крапец“ за община Радомир, за да не се стига до бедствена ситуация.

В декларацията общинските съветници на Перник призовават държавните институции да предприемат необходимите действия по закон. След като имаме тяхното съгласие, вече можем да предложим варианти, както за аварийно, така и за трайно решение на проблема с водоснабдяването на Радомир, съвместно с МРРБ и областния управител, заяви по този повод екоминистъра.

От МОСВ напомнят, че миналият месец са предупредили, че преди да се предприемат действия за разрешаване на водовземане от карстов извор „Врелото“ през помпена станция „Крапец“ за резервно водоснабдяване на Радомир, трябва да получат съгласие от кмета и общинския съвет на община Перник, както и на областния управител на област Перник, тъй като „Врелото“ е основен водоизточник, който захранва яз. „Студена“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *