Редица данъци в Турция са увеличени

Редица данъци в Турция са увеличени, включително ДДС върху много стоки и услуги, както и данъците върху потребителските кредити, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В съобщение в Държавен вестник от днес се казва, че ДДС върху много продукти се увеличава от 18 на 20 процента. ДДС за редица други стоки и услуги, включително в ресторантите и хотелите, се увеличава от 8 на 10 процента.

Увеличенията влизат в сила на 10 юли.

Таксата за издаване на визи и паспорти, както и за нотариални услуги бе повишена с 50 на сто, а данъкът върху банковите потребителски кредити бе увеличен от 10 на 15 процента. Данъците върху всички видове лотарии също бяха увеличени.

Решението за увеличаване на данъците е взето след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган. Държавният глава обеща увеличаване на заплати, пенсии и бонуси.

Необходими са и много средства за възстановяване след унищожителните земетресения през февруари в Югоизточна Турция, при които загинаха над 50 000 души. Правителството оценява щетите от земетресението на 100 млрд. долара.

Повишаването на данъците ще засегне милиони турски домакинства, които се борят с най-високата инфлация от повече от две десетилетия насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *