Редовната употреба на ядки пази от диабет тип 2

Консумацията на ядки може да предпази от развитие на диабет тип 2 лица, които са с висок риск за заболяването. До този извод са стигнали учени от Испания и САЩ , които клинично са тествали ефектите от употребата на на шам-фъстък и бадеми.

Първото проучване е проведено от д-р Моника Було от отделението по хранене към Университета Върджил, Испания. То включва 49 пациенти с преддиабет с наднормено тегло или затлъстяване. Консумацията на 57 гр. шам-фастък дневно за 4 месеца значително намалява кръвната захар на гладно, инсулина и инсулиновата резистентност. При това не се отразява в промяна на телесното тегло.

В проучването пациентите са спазвали контролна диета и диета с шам-фастък. Те са консумирали по 57 гр. дневно или около една шепа ядки в продължение на 4 месеца. След двуседмичен „пречистващ” период са преминали на алтернативната диета за следващите 4 месеца. Диетите са били изокалорични / с един и същ калориен прием/ и модифицирани, съобразно индивидуалното тегло на пациентите. Калориите са варирали между 1900 и 2500 ккал дневно. По същество и двете диети са били средиземноморски, но при контролната диета шам-фастъкът е бил заменен със зехтин. И двете диети са се различавали по съдръжание на наситени мазнини и холестерол.

В началото на проучването и впоследствие ежемесечно са били извършвани антропометрични измервания, измервания на артериалното налягане, оценка на физическата активност, вземани са кръвни проби за измерване на хемостазата, инфламаторни /възпалителни/ белтъци, оксидация и свързаните с тях метаболитни рискови маркери.

Не са установени значителни промени в индекса на телесната маса в двата периода на проучването, но нивата на кръвната захар на гладно, на инсулина, маркерите за инсилинува резистентност са значително понижени след диетата с шам-фастък в сравнение с контролната диета. Отбелязано е несъществено намаление на гликирания хемоглобин, серумния LDL холестерол. Другите метаболитни маркери, като фибриноген, GLP-1, оксидиран LDL-холестерол и тромбоцитен фактор 4 са показали статистически значимо понижение след диетата с шам-фастък.

Редовната употреба на шам-фастък може да намали инсулиновата резистентност, т.е шам-фастъкът предпазва от развитието на диабет тип 2, заключава д-р Було и съветва хората да консумират по шепа ядки винаги, когато имат възможност.

Другото проучване е представено от д-р Тан, от отделението по изследване на храненето в Университета Пардю, Западен Лафаейет, Индиана, САЩ. В него са включени 137 възрастни с повишен риск за диабет / с индекс на телесната маса 27-35 или с нормално тегло с фамилна анамнеза за диабет/. Една част от тях са приемали по 43 гр. бадеми дневно /около 250ккал/ по време на закуска или обяд, друга са консумирали бадемите вместо закуска или следобедна закуска, а трети въобще не са приемали ядки. Диетата е спазвана 4 седмици.

Тези, които консумирали бадеми, усещали по-малко глад от контролната група. При тях се наблюдавало понижение на кръвната захар. Тези ефекти се проявявали най-силно, когато ядките се приемали като бърза закуска. Добавянето на бадеми към обичайната диета не е довело до покачване на телесното тегло или други изменения в антропометричните показатели в сравнение с контролната група. Липидният профил на приемащите ядки не е показал съществени промени.

Учените заключават, че включването на 43 гр. бадеми в дневната диета, особено между храненията, може да помогне да се намали гликемията и не води до покачване на теглото.

Общият извод е, че ядките засищат глада и водят до намаляване на нивото кръвната захар, без да покачват теглото. Установено е, че употребата на ядки намалява риска от коронарна сърдечна болест чрез модериране на липидния профил и нивата на кръвната захар, както и на инсулиновите нива.

Тези проучвания и изводи са представени по време на Европейския конгрес по затлъстяване в София тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *