Рекорден приток от над 5200 л/секунда в яз. „Студена“

ВиК Перник отчете пореден рекорден приток от над 5200 л/сек. в язовир „Студена“. Само за ден язовирът е увеличил обема си с 424 000 куб. м и към днешна дата той е над 6,5 милиона куб. м при капацитет от над 25 милиона.

Мекото време, дъждът и снегът, които валят през последните дни, благоприятстват повишаването нивото на язовира, каза кметът Станислав Владимиров, цитиран от БНР.

„Хубавото на язовир „Студена” е, че се пълни бързо, лошото е, че се изпразва бързо. И трябва да се наблюдава. За съжаление това е една от грешките на ръководни фактори в близкото минало, които не са го наблюдавали достатъчно прецизно. Ако това е правено нямаше да изпаднем в тази ситуация“, обясни кметът.

Очаква се отговор от МОСВ по искането на ВиК за увеличаване на потреблението заради грипната епидемия и установените първи случаи на Covid-19 у нас.

Ако ековедомството разреши, временно действащият сега режим ще бъде облекчен, като вода няма да има само нощем. Евентуалната промяна на режима ще бъде в сила докато епидемиологичната обстановка не се успокои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *