Рекордни 90 заявления прие директорката на ДГ „Мак” в Благоевград за І група

Рекордни 90 заявления от родители на хлапета за І група прие вчера при старта на кампанията директорката на Детска градина 10 „Мак“ в Благоевград Галина Арабаджиева.

„Около 50 човека чакаха още от тъмно отпред на улицата. През почивните дни много хора ми се обаждаха и ги успокоих, че тази година имаме утвърден прием на 3 групи със 75 места и ще има за всички желаещи“, обясни директорката.

Въпреки това заради големия район, който обхваща, и славата, че обучението е на високо ниво, ДГ № 10 „Мак“ и тази година се оказа на първо място по предпочитание, ако се съди по „окупацията“ на сградата от страна на родители още от малките часове на първия ден от кампанията. Мотивът да се редят, като се сменят на няколко часа на опашката и да правят предварителни списъци, е, че при класирането при останали равни условия се взима предвид и входящият номер на заявлението, предаде „Струма“.

„Оказа се, че местата пак са по-малко от заявения интерес на родителите, още повече че заради предимството, което имат семействата, чието първо дете посещава градината, не бързат да подават заявление за по-малкото още в първия ден на кампанията“, обясни Г. Арабаджиева.

Точно на другия полюс е ситуацията в Единадесета детска градина „Здравец“ в ромската махала. „При нас ситуацията е доста по-сложна, ние обикаляме да събираме децата по къщите, защото повечето родители неглижират обучението, а то е много важно и децата трябва да посещават градина“, обясни директорката Емилия Георгиева. За новата учебна година при тях е утвърден прием в една група плюс една половина, като половинката е разновъзрастова. Е. Георгиева вчера прие само 2 заявления за прием в І група.

Директорката на ДГ „Усмивка“ в кв. „Струмско“ Евелина Доскова също заведе едва 2 заявления за прием, но уточни: „Ние не сме критерий за активност на родителите, защото имаме яслена група и децата от нея преминават в първа“.

Традиционно голям бе напливът и във Втора градина „Св. Богородица“ в жк „Еленово“, където до обяд подадените заявления бяха 85, при утвърдени 75 места. Директорката Славка Джаркова бе откровена, че болшинството родители предпочитат рожбите им да са в централната градина до ХІ ОУ, не във филиалите в квартала.

50 заявления за прием на деца в І група прие вчера до обяд и директорката на Първа градина „Ведрица“ до сградата на съда. В Осма градина „Вечерница“ подадените заявления бяха 37, но утвърденият прием е само в 1 група, информира директорката Катя Низамова.

Спокойно върви приемът на хлапета в Дванадесета градина, където има места в 3 групи, а подадените вчера заявления са 43.

Със заповед на кмета тази година в община Благоевград бе утвърден прием в детските градини на 631 хлапета в 5 яслени групи с по 22 деца и 24 групи и половина с по 25 деца плюс още 43 деца в 4 разновъзрастови групи. Първо класиране на приетите ще се обяви на 18 юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *