Ремонтират язовирите в пернишките села Мещица и Конска

Започнал е ремонт на язовирите в пернишките села Мещица и Конска, съобщиха от Областна администрация. Дейностите са възложени на фирма „Монтажи“ към Министерството на икономиката.

„С реконструкцията на язовирите ще подобрим техническото им състояние, ще редуцираме рисковете от наводнения и ще осигурим безопасността на хората. Язовирите са държавна собственост и се привеждат в състояние, в което могат да бъдат експлоатирани безаварийно“, е казал областният управител Емил Костадинов, който днес е инспектирал обектите.

В момента се работи по земнонасипната стена на язовира в село Мещица. Значително се понижава нивото на преливника с цел предварително изпускане на по-големи количества вода при необходимост. Мярката се предприема, за да се предотвратят аварии, скъсване на стената при порои и други природни бедствия.

Ще се ремонтира клетката на изпускателната тръба, на изпускателния кран и по чашката на язовира и билото на стената. Там ще се насипе с трошен камък и ще се даде възможност за преминаване на автомобили през стената.Срокът на изпълнение е 250 календарни дни.

Подобен е ремонтът и на язовира в село Конска. Изграден е нов успокоител на водата и се почиства пътят й от храсти и дървета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *