Републиканците на Цветанов: Време е за следващия кабинет, нова конституция е невъзможна!

Конституционният дебат едва започва, а за всички вече е ясно, че приемането на нова Конституция е невъзможно. Очевидно е, че с опита си да свика Велико народно събрание управляващото мнозинство целеше само едно – оставането си на власт, изразяват позицията си от партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Целта на този ход беше постигната като кабинетът успя да открадне още няколко месеца. Разрушителните последици за страната обаче вече са видими в поне три направления – имиджови щети, човешки жертви и едни 10 млрд. лв.

Тежки имиджови щети във вътрешен и международен план. Вкопчването във властта става на фона на тежки и продължителни граждански протести. Във вътрешнополитически план ходът на Борисов доведе до срив на доверието на обществото във всички държавни институции и в политическия процес. Нелегитимното управление продължава да ерозира държавността. В международен план България все по-често бива приравнявана на Беларус. Губим доверието на евроатлантическите ни партньори, но пък форсираме руските енергийни проекти. С предстоящите санкции ще трябва да се справя следващият кабинет.

Загуба на човешки животи. Липсата на легитимност на правителството вече пряко се отразява на човешките животи. Вместо да използва лятото за подготовка на здравната система за посрещането на очакваната по-тежка COVID вълна, цялата енергия на държавата беше впрегната да осигури оставането на Борисов на власт. Приоритет на правителството през тези критични месеци не бяха животът и здравето на българските граждани, а мъртвороденият проект за нова Конституция. Резултатът е очевиден – здравната система е зле организирана, лекарите изнемогват, болниците връщат пациенти, а хора, които биха могли да бъдат спасени, умират. С тежките последици ще трябва да се справя следващият кабинет.

Разбита финансова стабилност. Налице са и разрушителни резултати по отношение на финансите на страната. За изминалите два месеца присъствието на Борисов във властта струва на българските граждани вече 10 млрд. лв. Крайният популизъм на внесения бюджет показва отчаянието на управляващите в стремежа им да си купят още няколко мига на власт. Финансовата стабилност на страната вече не значи нищо. С дълговата спирала ще трябва да се справя следващият кабинет.

Всичко това показва само едно – всеки ден на кабинета „Борисов 3“ е пагубен за живота и бъдещето на българските граждани. Ние от ПП „Републиканци за България“ смятаме, че единственият изход от тази тежка за държавата ситуация е признаването на политическите реалности. Само то може да спре тежкия срив на държавността, загубата на човешки животи и ценен финансов ресурс. Решението е едно – незабавна оставка и предсрочен вот. Да направим път за следващия кабинет, добавят „Републиканци за България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *