Ресторантьорите питат: Как ще ни компенсират?!

Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България и Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация изпратиха отворени писма до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите и парламента, в които изразяват съгласие да затворят заведенията, но настояват първо да чуят с какво ще бъдат компенсирани от държавата за претърпените загуби.

„Настояваме Министерски съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции, преди да бъде решено и обявено публично каква държавна подкрепа ще получат всички видове бизнес, на които ще бъде забранено да работят – помощи за персонал, служители, косвено заети в бранша, самонаети, икономически помощи за фирмите и т.н. Считаме, че това е изключително важно, за да получат спокойствие за предстоящите тежки месеци хилядите служители, заети в нашия сектор“, се казва в отвореното писмо на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

„Съгласни сме, че подобни на предвижданите мерки, за да спрат разпространението на вируса взеха редица европейски държави и страни от целия свят. Във всяка една от тях обаче освен за физическото оцеляване на гражданите и обществото бе помислено и за икономическото. За да оцелеем ние, нашите семейства и служители настояваме работниците ни и нашият бизнес да бъдат подкрепени от държавата, тъй като не само мазнинката ни изчезна за близо 9-те месеца от март насам, а и жизнените сили на туризма са на приключване“, пише в писмото на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация.

Общо 6 са исканията на брашовите организации на заведенията. Те са следните:

1. Да се осигурят 80% от заплатите на служителите ни, съгласно трудовите договори, на които са назначени, както и на самонаетите лица спрямо осигурителната им тежест и разсрочване на задълженията към бюджета, които са натрупани след 13 март 2020, за да се предотврати сериозна междуфирменна задлъжнялост.

2. Мораториум върху кредите /главница и лихва/ на юридическите лица, наетите и самонаетите за още 1 година.

3. Спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020

4. Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед, като за новооткритите заведения да се вземе за база месец октомври 2020 г. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени /ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъл услуги/.

5. Разсрочване на такси смет или преизчисляване с оглед липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворен.

6. Опрощаване на наемите в обекти общинска и държавна собственост за периода, в който обектите са затворени със заповед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *