Ресторантьорският и хотелиерски бизнес в Кюстендил е пред фалит

Ресторантьорският и хотелиерски бизнес в Кюстендил е пред фалит

„Между 20 и 30 % от персонала в ресторантьорския и хотелиерския бизнес в Кюстендил е напуснал през последните месеци, заради ограничанията, налагани от противоепидемичните мерки“, съобщи председателят на браншовата организация Станислав Георгиев.

Представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес са участвали на 20 септември в среща в Областната администрация. На дискусията са присъствали областният управител Александър Пандурски и представители на регионални институции, а инициативата е била на „Сдружението по туризъм“ в Кюстендил.

Едно от най-важните предизвикателства пред бранша е да задържим работещия и обучен персонал, защото той напуска и се преориентира в други посоки, заради несигурността в бранша, са коментирали от Съвета на срещата.

„Затова се надяваме, заедно да потърсим механизъм и да направим предложения до съответните министерства, на които да се обърне внимание“, каза Георгиев. Той посочи, че от бранша не приемат твърденията, че заразяванията с коронавирус стават в заведенията.

„При нас се спазва хигиена, по-голяма и от болниците“, коментира Георгиев. Той каза, че колегите му не приемат и проверките по отношение на ваксинацията на служителите в обектите, защото се оказвало, че често пъти самите проверяващи нямали ваксинация.

„В момента сме изправени пред избора или да фалираме, или да бъдем закононарушители“, каза още Георгиев. Директорът на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков каза, че към момента има само едно установено нарушение на заведение в Кюстендил, което е работило извън установеното в заповедта на здравния министър работно време.

„Няма нарушители, които са установени по два или повече пъти“, каза още Величков.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *