Решение: Вадят колите от Мелник, правят паркинг край града

Община Сандански ще реши проблема с паркирането на автомобили и задръстванията в архитектурно-историческия резерват Мелник. Спешно се търсят начини за осигуряване на финансиране.

„Не успеем ли да намерим външни средства, сме готови и през местния бюджет да оправим входящата инфраструктура на курорта. По този начин ще изместим огромна част от автомобилите извън града. Имаме общинско място, където предвиждаме да изградим голям паркинг. Местните жители отдавна настояват за вземането на адекватни мерки и въвеждането на ред в трафика от автомобили”, заяви кметът на община Сандански – Атанас Стоянов.

Особено по празници в населеното място пешеходците са принудени да слаломират между спрели навсякъде по двете главни улици моторни превозни средства. Предвижда се само местните хора да имат пропуски, за да могат да оставят колите си в централната част.

Целта е с новия общински паркинг да се направи проходим центърът на Мелник и за местните жители, и за туристите. Обмисля се и паркиране само на едната улица, за да може другата, която е от отсрещната страна на реката, да е свободна от моторни превозни средства. До 1989 г. е било забранено на коли без пропуски да влизат в архитектурно-историческия резерват.

Кметът на Сандански призна, че има и много работа по инфраструктурата в Мелник, където всеки ден идват туристи от страната и чужбина. От центъра на най-малкия ни град чак до Кордопуловата къща пътят е в много лошо състояние. Затова паветата от две улици в Сандански ще бъдат наредени по тази пътна отсечка, като по този начин ще се запази и автентичният вид на калдъръма. „Ще изготвим стратегия за цялостната визия на Мелник. За да не действаме като пожарникари”, увери Атанас Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *