Риболов със заразен приятел докарал Covid-19 на служител в ТЕЛК-Благоевград, а съпругата му…

Риболов със заразен приятел докарал Covid-19 на служител в ТЕЛК-Благоевград, а съпругата му…

8 души от Симитли са с положителни проби за коронавирус. Всички са от семейството на шофьора на община Симитли Васил Падешки, който бе приет с двустранна пневмония навръх Великден в благоевградската болница, а впоследствие е установено, че е с Ковид-19, пише в. „Струма“. РЗИ направи PSR тестове на хората от близкото обкръжение на шофьора, както и общински служители, резултатите от които станаха ясни вчера.

Положителни са пробите на жената на Васил Падешки – Зорка, която също е служител в общината, и на двете им деца. Сред заразените е нейната майка и семейството на брат й. Всички те са поставени под домашна карантина, хоспитализация не се налага, тъй като състоянието им е добро и им е назначена терапия.

Притеснително е, че тъщата на Падешки работи в шивашко предприятие в Благоевград, а шуреят му във фирма на известен благоевградски бизнесмен. Това означава, че трябва да бъдат изследвани всички служители и в двете фирми.

Иначе пробите на останалите 28 служители на община Симитли, включително и на кмета Апостол Апостолов, който предварително бе карантиниран за 14 дни като контактно лице, са отрицателни. Днес започва масирано тестване за Ковид-19 на 200 жители от Симитли, след като общината осигури PCR тестове.

„Отрицателни са и пробите на лекарите и медицинския персонал във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоеврад”, заяви шефът д-р Румен Кондев (на снимката). Отделението, в което първоначално бе лекуван Васил Падешки, преди да бъде диагностициран като носител на коронавирус, бе подложено на сериозна дезинфекция и временно затворено. След излизане на положителните резултати от вчера отново бе отворено.

Заради трима пациенти с коронавирус временно е затворено вътрешното отделение в частната болница ПУЛС. Заразените са семейство и лекар от ТЕЛК, които са преместени в инфекциозното отделение. Жената е деловодителка в следствения отдел на Окръжна прокуратура – Благоевград, поради което вчера бяха направени тестове на прокурори, следователи и служители. Съпругът на деловодителката е служител в ТЕЛК, като случаят за него бе потвърден завчера от РЗИ.

Преди време той е бил на риболов с негов приятел от село Бараково, който също е с Ковид-19. Заразеният е 38-годишен земеделец, който е установен като вирусоносител след преглед при личния лекар. Първоначално той не е имал никакви симптоми, но преди няколко дни се почувствал отпаднал, кръвното му варирало, имал сърцебиене, а обонянието му се притъпило – не усещал вкус и мирис. Това било индикация за общопрактикуващия лекар д-р Виктория Каракостова, че трябва да му направи тест.

Пробата се оказала положителна, същите се оказали резултатите на съпругата му – юрист в община Рила, както и на едното им дете, а на другото – отрицателна. Семейството обаче е в добро състояние, предписаните лекарства са парацетамол и витамини. Те са под 28-дневна домашна карантина, а родителите им под 14-дневна забрана да излизат навън.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски потвърди, че 33-годишната юристка е заразена. След въведеното извънредно положение тя работила от дома си, но е присъствала на една от последните общински сесии. В тази връзка се предвижда да бъдат направени тестове на общинските служители, което се планира за идния четвъртък. В понеделник ще бъдат взети мерки за ограничаване на състава на общинските служители, заяви кметът на Рила.

В с. Бараково са притеснени, че може да има и други заразени. Говори се, че 38-годишният земеделец е заклал 4-5 агнета около Великден на свои познати. Кметът на селото Стойчо Стойчев отказа информация за ситуацията, тъй като получил забрана от полицията.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *