Роднини на босовете на ВИС правят модерна винарна в Кресна за 100 000 литра годишно

Роднини на босовете на ВИС правят модерна винарна в Кресна за 100 000 литра годишно

Роднини на покойните вече висаджийски босове от Кюстендил Васил и Георги Илиеви влизат мощно във винопроизводството, и то в Кресна, където имат 200 дка лозя. Фирмата на Кирил Илиев и Росен Илиев „Дарос Енердж“ ООД завчера обяви инвестиционното си намерение за строеж на модерна винарска изба в местността Подината до Кресна, където имат собствен терен от близо 10 дка.

Винарната ще бъде за преработка на 160 тона грозде годишно, от което ще бутилират до 100 000 литра вино. Заедно с избата й и всичките й сателитни помещения бизнесмените ще построят още малък хотел с 5 стаи за отдих и 2 апартамента, състоящи се от стая с гостна плюс самостоятелна тераса, както и ресторант за дегустации с до 40 седящи места. Плановете им са базата да работи целогодишно и да се обслужва от 8-членен персонал, пише в. „Струма“.

Първата инвестиция на висаджийските братовчеди в Кресна бе свързана с покупката на МВЕЦ „Кресна електрик”. Скандалният минивец, изграден навремето от благоевградския бизнесмен Тодор Димов на водопровода в Кресна, бе придобит от лелята на покойните братя Илиеви – 77-годишната Милка Илиева, чиято адресна регистрация е на ул. „Китка” №15 в Кресна.

Тя е майка на Йордан Илиев, който от много години развива мощен бизнес в София чрез многобройните си фирми, сред които столичните фирми за чистота „Волф“ и ДИТЦ на Румен Гайтански-Вълка, на които беше управител, транспортната компания „МТК груп” ООД, която взе за 8 години на концесия 16 автобусни линии в София, ВЕЦ „Хубча“ и т.н. Йордан Илиев е първи братовчед на създателите на ВИС и се говори, че е бил сред най-доверените им хора. По професия той е лекар, но никога не е практикувал медицина. Собственикът на „Дарос енерджи“ ООД Кирил Илиев е негов син, а Росен Илиев – близък бизнес съдружник на таткото.

С винарната в Кресна винопроизводството се явява новият семеен бизнес на висаджийската фамилия Илиеви. Сестрата на Васил и Георги Илиеви – Марияна, и съпругът й Емил Котев първи инвестираха в напитката на боговете – фирмите им посредничат между кюстендилските производители и винзаводите за изкупуване на гроздето.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *