Родопската теснолинейка със спирка и на Якорудската минерална баня

БДЖ въведе в сила новото разписание на влаковете за 2021 година, според което Родопската теснолинейка вече има две нови спирки. Те са разкрити по инициатива на Гражданско сдружение „За теснолинейката“.

Спирка Стоян Митов ще увековечи паметта на човека, проектирал жп линията, точно 100 години след началото на това велико дело. Тя се намира между спирка Света Петка и най-високата гара на Балканите – Аврамово, в живописна дива местност. Напролет от сдружението обещават да органиизрат кампания за ремонтни дейности по сградата и района.

Другата нова спирка е Якорудска минерална баня, с която ще се подобрят възможностите за пътуване до минералните баня и плаж, както и до близко разположения хотел. Те се намират на 3 км от град Якоруда, докъдето достъпът пеша е неудобен, тъй като трябва да се ходи по натоварения главен път Велинград-Разлог.

Вчера със скромно тържествено посрещане на влак „Родопи“ по стар български обичай с хляб и мед членове и приятели на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ от Якоруда символично откриха новата спирка „Якорудска минерална баня“.

Спирка Пампорово вече ще носи цялото име на своя създател и от утре ще се казва „Лазар Пампоров“. Така се отдава почит на обичания железничар, който ни напусна тази пролет.

Преди дни Иван Вълков, Кристиан Ваклинов и Христо Иванов от сдружение „За теснолинейката“ монтираха табелите на трите спирки, изработени със собствени средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *