Ромите в Кюстендил: К’ва карантина, ние сме здрави

Ромите в Кюстендил: К’ва карантина, ние сме здрави

Полиция затвори ромския квартал „Изток“ в Кюстендил в сряда заради разрастващо се огнище на коронавирус. На място пристигна автопатрул на РУ- Кюстендил, както и областният управител Виктор Янев.

Точно в 10 часа беше ограничено преминаването на автомобили от и към гетото на областния град. Пропускаха се само работещи, както и хора, нуждаещи се от медицински грижи.

„К,ва карантина, к,ъв коронавирус. Ние сме здрави и всичко е измишльотина. Никой не ни казва кои са болните. Как ще ме спират да не ходя до града, нямат това право, аз съм свободен човек“, негодуваше един от ромите, който беше спрян за проверка от полицаите.

От своя страна областният управител Виктор Янев уточни, че наложените мерки са с цел да се ограничи разрастването на заразата. „Само за денонощие имаме 13 случая на болни с коронавирус в махалата.

След събрание на Областния оперативен кризисен щаб се направи анализ и взехме това решение, а именно да се ограничи движението на жителите от квартала след 22 ч. в период от 17-и до 30-и юни“, коментира областният управител Виктор Янев. Той допълни, че движението в квартала трябва да става с маски, както на откритите и закрити места. Влизането в квартала трябва да се извършва само по спешност – като снабдяване с храни.

„Разполагаме с информация, че заразата е дошла от двама жители на квартала, който са се завърнали наскоро от гурбет в Англия. Наложихме мерките, съобразявайки се с народопсихологията на съгражданите ни. Както знаете след премахването на мерките се забеляза едно хаотично движение навсякъде, без маски и без спазване на дистанция“, коментира още Виктор Янев, който увери, че предстоят разговори с жителите на кв. Изток.

През последните 48 часа са направени над 80 теста на жители от ромския квартал, като тестването продължава. Служители на ОДМВР ще контролират придвижването на граждани и автомобили в и от територията на кв. „Изток“, уточниха от ОДМВР-Кюстендил. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни сектори, ще се допуска само с разрешение на РЗИ. В случай на неотложност ще бъде допускано влизане и излизане от квартала, по преценка на служителите на ОДМВР. Няма да се допуска събирането на групи от хора на обществени открити и закрити места, информираха и от пресцентъра на ОДМВР – Кюстендил.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *