Ромският скандал: 250 лв. глоба за дискриминация на директорката на 9-о ОУ Василка Величкова

Ромският скандал: 250 лв. глоба за дискриминация на директорката на 9-о ОУ Василка Величкова

Административен съд потвърди глоба от 250 лв. за дискриминация, наложена на директорката на 9-о ОУ „Пейо Яворов“ в кв. „Ален мак” в Благоевград Василка Величкова, пише в. „Струма“. Глобата е определена от петчленен разширен заседателен състав на Комисията за защита от дискриминация по повод жалба от Български хелзинкски комитет и други организации за расова сегрегация и делене на етнически признак както срещу директорката на училището, така и срещу Регионалното управление по образование и община Благоевград.

Повод за реакцията стана публикувано на 28.06.2018 г. на официалната страница на училището в социалната мрежа Фейсбук съобщение с текст: „Уведомяваме родителите на бъдещите първокласници от жк „Ален мак“ и с. Изгрев, че продължаваме записването на първокласници. Записани ученици: 6. Свободни места: 12-14. Не записваме деца от ромския етнос. Деца със СОП се приемат с предимство“.

Сигналът е разгледан само по отношение на директорката и прекратен спрямо общината и РУО. На 10 юли 2019 г. комисията излиза с решение, с което налага глоба от 250 лв. на Величкова за това, че е нарушила Закона за защита от дискриминация по признак „етническа принадлежност“ и за „расова сегрегация“. Наред с това са й наложени още две принудителни административни мерки – да се въздържа занапред от изявления, засягащи честта и достойнството на личността по признак етническа принадлежност, както и да предприеме необходимите мерки, които да гарантират равен достъп до образование за децата и учениците от етническите малцинства, и недопускане на действия, накърняващи правото на образование на посочената група лица.

Директорката обжалвала решението пред Административен съд, което обаче е оставено в сила от съдия Саша Алексова. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Припoмнямe, чe cкaндaлът в 9-о OУ избухнa, cлeд кaтo дирeктoркaтa oбяви, чe нямa дa приeмa първoклacници oт рoмcки прoизхoд, a caмo зaявлeния нa живeeщи в квaртaл „Aлeн мaк“ и cъceднoтo ceлo Изгрeв. Зa тeзи cи дeйcтвия Василка Вeличкoвa изтъкнa, чe ръкoвoдeнoтo oт нeя училищe e в прoцec нa дeceгрeгaция, a пoлитикaтa нa държaвaтa e дa ce върви към зaтвaрянe нa ceгрeгирaнитe училищa. Тoгaвa дирeктoркaтa cпoдeли, чe прeз гoдинитe ca приeмaли дocтaтъчнo дeцa oт рoмcки прoизхoд и вeчe e врeмe зa тяхнaтa coциaлизaция и интeгрaция дa ce пoгрижaт и ocтaнaлитe училищa в Блaгoeвгрaд.

В нейна защита бе организирана подписка от родители, синдикатите също я подкрепиха.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *