Румен Христов: СДС ще има обща кандидатура за кмет на София с ГЕРБ

Държим да има коалиционно споразумение. Но няма да успеем за няколко часа да решим противоречията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Неяснотите, по какъв начин ще се случат промените в изпълнителната власт и регулаторите, водят до напрежение.

Това каза пред БНТ Румен Христов, зам.-председател на ГЕРБ-СДС.

„Съмнявам се, че България ще се присъедини към Шенген от 1 октомври по въздух, а от 1 януари по суша и море, ако правителството е служебно“, сподели той.

Христов добави, че заради важните за държавата приоритети, трябва да се загърбят политическите и партийни такива.

„България има сериозна нужда от редовно правителство, затова ние се съгласихме да върнем мандата, да не го реализираме, да се съгласим почти всички министри да са техни. Най-лесно е отново да отидем на избори, но какво ще спечели България“, попита той.

Относно спорът в коалицията за управителят на БНБ, той обясни, че влизането в еврозоната не зависи само от гуверньора на БНБ, а и от правителството.

Според Христов ПП-ДБ се опитват да узурпират всички властови позиции.

Той добави, че за повечето големи въпроси ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общи позиции – за войната в Украйна, за членството ни в еврозоната и Шенген, и евроатлантическата ориентация. Но за оперативното управление на страната, имат разминавания, защото няма регламентиран начин как да решат този въпрос.

Христов коментира и очакваната кандидатура на ПП, ДБ и „Спаси София“ за кмет на София – Васил Терзиев.

„Силно червена, тъмночервена, потомък на ДС по дядова, чичова и бащина линия, и аз съм много любопитен как десните хора, с които ние дълги години бяхме заедно, а впоследствие се разделихме на СДС и ДСБ, ще посегнат към тази бюлетина, при положение, че говорят за лустрация и сега. Представяте ли си в Германия на генерал от СС внукът му да бъде издигнат за кмет на Берлин, попита той.

Той добави, че СДС ще има обща кандидатура за кмет на София с ГЕРБ.

„Ще предложим прагматична фигура. Човек, който познава проблемите на София, но още не сме готови с номинацията“, допълни Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *