Руски лекар разкри как се лекува хипертония без хапчета

Хипертонията е синоним на високо кръвно налягане, но за заболяване се говори тогава, когато вече са настъпили болестни промени в организма. Еднократно измерено високо кръвно все още не е заболяване. За нормални стойности се приемат 120 на 80 ммола, но с напредване на възрастта са допустими стойности до 140 на 90 ммола.

В научните среди все по-често се обсъжда, че за хората над 70 години може да се приеме за нормална и горна граница до 150 ммола. За хипертония се говори, когато кръвното често се задържа на стойности над 140 на 90 ммола.

Руският лекар Сергей Агапкин обяснява, че високото кръвно не се контролира само с помощта на хапчета. Той счита, че най-доброто лечение е превенцията, която можем да постигнем, забравяйки само за един-единствен навик – консумацията на сол. Смята се, че ограничението в солта (и обратното – прекомерната ѝ консумация) оказва особено силно влияние върху състоянието на хората с хипертония. По-специално диета без сол е оптималният вариант.

Не е трудно да го направите – просто трябва да изоставите лошия навик да добавяте сол в храната, казва специалистът. „Ежедневната потребност от натриев хлорид е десет грама. А различните храни съдържат големи количества натрий.

Ако напълно се откажете от допълнително осоляване, това ще доведе до нормализиране на съдържанието на натриев хлорид в организма. При пациенти с хипертония например отказът от излишната сол намалява риска от прогресия на болестта“, допълва д-р Агапкин.

Отказването на навика да се добавя сол в храната може да се случи съвсем плавно. За целта добавяйте подправки, пресни билки, репички, хрян, лук, лимонови и ябълкови сокове към ястията. Всички те са здравословен заместител на солта, категоричен е руският специалист.

„Добре е да знаете, че високото кръвно най-често се установява сутрин. За да може лекарят да прецени дали се касае за заболяване, добре е да мерите кръвното два пъти дневно в едни и същи часове в продължение на поне една седмица“, допълва още д-р Агапкин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *