Руснаците спряха да продават по морето, цените скочиха рязко

Руснаците спряха да продават по морето, цените скочиха рязко

Пазарът на имоти по морето тотално полудя! Цените на апартаменти и къщи започна отново да скача, а предлагането вече не е толкова голямо, колкото преди това. Причината е, че руснаците започнаха да се завръщат по родното Черноморие и отказват да се разделят с имотите си, които преди това за обявили за продан.

„Има и още една причина за високите цени – повечето руснаци са купили имотите си в бума на строителството в тези райони – между 2008 и 2010 години, когато цените са били доста високи на квадрат, а сега искат да се разделят на същите пари. Но няма как да се получи, просто пазарът за тези години се промени тотално, а в момента никой не знае накъде ще тръгнат нещата“, заяви брокерът на недвижими имоти Ирина Методиева, която извършва сделки около Бургас и региона.

Тенденцията за продажба на жилища е била преди една година, но в момента има застой и изчакване. Заради търсенето на имоти за продажба от руснаци, цените на жилищата са скочили с 10%.

Преди две години, когато рублата рязко се срина, много руснаци, които живеят в квартала „Малката Москва“ в Поморие, са продали жилищата си. Сега обаче такава тенденция не се забелязва.

„Голяма част от имотите се продадоха. И вече, ако в една сграда е имало само руснаци, то в момента са 50:50 с българите. Тоест половината от имотите са продадени“, допълва брокерът.

В момента се забелязва недостиг на имоти, тъй като търсенето е огромно, но няма как да задоволи нуждите на потребителите.

Тенденция, че руснаците се освобождават от жилищата си в Поморие, няма. Близо 6000 апартамента се водят на руски граждани. На 28 юни се очаква да започнат да пристигат руснаци, а голяма част от имотите, отдавани под наем, отдавна са резервирани.

„Не се заблуждавайте, че 90% от руснаците продават имотите си по морето. Има и доста българи, които идват в Поморие с идеята да купят два имота на цената на един, а то се оказа, че е точно обратното. Цената върви нагоре“, сподели още Методиева.

Брокерите констатират, че имотите си у нас продават най-вече руски пенсионери, които заради рязкото обедняване след срива на рублата не могат да поддържат жилищата си, както и собственици на имоти, които са ги давали досега под наем.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *