Самостоятелни къщи с двор хитът на пазара на имоти заради COVID-19

Увеличено търсене на самостоятелни къщи в извънградските райони и по-малките населени места отчитат от агенциите за недвижими имоти в Банско. Хората с по-добри финансови възможности са се насочили към този тип имоти по две причини.

Едната е свързана с притесненията и неясното бъдеще заради пандемията от Covid-19 и търсят достатъчно просторно място с двор, където да се усамотят и да не се чувстват като затворници между четири стени при евентуални бъдещи ограничения и забрани за излизане. Този вид имоти се превръщат в актив убежище и от няколко месеца са сред най-предпочитаните за инвестиция. Все повече хора залагат на това, за да имат независимост и да се чувстват защитени сред чиста и сигурна среда, пише „Струма“.

Втората причина е свързана с прогнозите за евентуална финансова криза и нова инфлация, което прави недвижимите имоти най-доброто и сигурното средство за инвестиция, и с почти нулев риск от загуби.

В Разложката котловина вниманието е насочено и към село Баня. Питанията са основно за къщи, тъй като това спестява на купувачите редица административни процедури, свързани с комуникациите – ток, вода и т.н., и пести време за издаване на всички необходими документи за ново строителство. Цените варират в широк диапазон, в зависимост от къщата и местонахождението. Ако тя е ново строителство и обзаведена, цените могат да достигнат и до 1200 лева на кв.м, което се изравнява с хубавите имоти в Банско.

Предимство е и ако имотът има издадено разрешително за водовземане на минерална вода. Това обаче го оскъпява с поне 100 лева на квадратен метър. Търсят се и парцели в регулация, което също спестява доста нерви, време и средства в сравнение с имотите извън регулация, които изискват куп административни процедури по преотреждане на имота и смяна на начина му на трайно ползване, за да може да бъде реализирано строителство. Още по-сложни са процедурите, ако според ОУП имотът попада в зона, за която не е предвидено застрояване.

В тези случаи цените варират в широки граници, като за парцел в регулация те са около и над 100 лева, а за имот извън регулация и в зависимост от близостта му до комуникации цените падат между 30 и 70 лева на квадратен метър.

От агенциите отчитат спад на търсенето по време на извънредното положение в страната, но на този етап не се отчита спад в цените в сравнение с миналата година. Основните купувачи си остават българи, а основните продавачи англичани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *