Само един нов случай! Карантина за всеки, който влезе в България

Нoвa пoлoжитeлнa прoбa за денонощието – пациентът е от София и не е в клиника. Oбщият брoй нa зaрaзeнитe e 243 души. Тoвa oбяви нa рeдoвния cи брифинг прeдceдaтeлят нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб прoф. Вeнциcлaв Мутaфчийcки.

Тoй пocoчи, чe щe прeпoръчa нa миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo вceки, кoйтo приcтигнe oт чужбинa дa бъдe пocтaвян пoд принудитeлнa кaрaнтинa.

Ще предложим на министър Кирил Ананиев мерките, които изтичат утре, да продължат, информира ген. Мутафчийски.

В „Пирогов“ има четирима пациенти, които са интубирани и са в изключително тежко състояние, а седем други са в добро. При единият случай положението наистина е много сериозно и най – вероятно ще има трагичен край. Във ВМА има двама, които са на ръба на дихателна недостатъчност, каза шефът на Щаба.

„Ще ми се да няма пик на болестта, но колегите епидемиолози казват, че няма шанс. За оздравелите нямаме нова бройка, но има 8 души, които искат да напуснат ВМА. Те обаче все още не са изчистени и продължаваме да ги изследваме“, информира той. Ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи още, че първите заболели от коронавирус у нас в Плевен и Габрово са в изключително добро състояние.

„Сега съм поръчал да се изготви стратегия кога може да се освободят от болница 7-8 души, които са абсолютно здрави, но са носители на заразата. Сега болниците могат да си позволят такъв лукс и да държат такива хора“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *