Само 2 медсестри от яслите в Благоевград влязоха да помагат в Ковид отделенията

Само 2 медсестри от яслите в Благоевград влязоха да помагат в Ковид отделенията

Само две медицински сестри от затворените ясли в Благоевград от общо 100 на щат към общината влязоха в Ковид отделенията на МБАЛ да помагат на колегите си. Гергана Сотирова, която е медицинска сестра в Детска градина „Първи юни“ в жк „Струмско”, и Нина Милчева от Детска ясла №3 вече дават дежурства в ортопедия и урология на болницата, която временно е преструктурирана в Ковид. И двете са с дългогодишен опит като медицински сестри и преди са работили в болнични отделения. Гергана е медицинска сестра от 21 г. и има стаж в ортопедиите на двете болници в Благоевград.

„Искам да съм от полза на колегите. Бях принудена да напусна болницата преди време заради малкия си син, не можех да давам нощни дежурства и се преместих в яслите, но сега, като разбрах, че с дневни дежурства мога да съм в помощ, реших да се върна в отделението“, простичко обясни мотивацията си Гергана Сотирова.

Разказа, че е изкарала вируса. С големия й син имали симптоми, а малкият син и съпругът й били без симптоми, пише в. „Струма“. „Мина леко, слава Богу, и се надявам всички да сме го изкарали. Консултирах се с колегите в отделението и ме увериха, че няма как да застраша членовете на семейството си. Коментирахме със съпруга ми и той ме подкрепи да се върна в ортопедия, защото трябва да има и хора, които да помагат“, каза Гергана и обясни, че останалите й колеги от яслите и градините дават дежурства в социалните заведения.

„Можех да избирам и реших да помогна в болницата. Отделението е пълно с болни с ковид. Вече два пъти давам дежурства и виждам как колежките изнемогват, една от тях е на ръба на силите си и дори смята да се откаже“, разказва за ситуацията в болницата медицинската сестра.

Нина Милчева от Трета детска ясла е категорична, че не трябва да се спекулира по темата, защото тя е особено болезнена в момента. В Ковид отделението тя влязла още през март, когато за първи път затвориха яслите и градините.

„До август бях в инфекциозно отделение и после се върнах в яслата, защото нещата се поуспокоиха малко, а и колежките започнаха да боледуват. При нас в яслите и градините също няма кой да работи. Сега като затвориха отново детските заведения, реших, че е време да помогна още малко, и се върнах в болницата. Не знам докога“, откровена е Нина и признава:

„В началото, през март, ме беше много страх да не се заразя, но казаха, че има предпазни облекла с висока защита, и това донякъде ме успокояваше. Не съм карала вируса. Допреди няколко дни бяхме под карантина цялото семейството заради съпруга ми, който беше положителен. От няколко дни и двамата се върнахме на първа линия. През пролетта и лятото непрекъснато ни тестваха в инфекциозно, сега не съм го правила, защото не съм имала никакви симптоми“.

На въпрос защо го прави, тя чистосърдечно обяснява: „Защото колегите имат нужда от помощ!“, и изрично набляга, че никой не е упражнил натиск върху нея и решението да влезе в Ковид отделение е лично. А липсата на последователи обяснява със страховете: „Мисля, че повечето колеги от яслите и градините се страхуват, първо, от вируса и, второ, не са сигурни дали ще се справят с болничната работа“.

Вчера стана ясно, че Министерство на образованието е дало разрешение на община Благоевград от понеделник Детска градина №8 „Вечерница“ над театъра, която е най-близо до МБАЛ, да отвори врати за децата на медиците от всичките четири болнични заведения в Благоевград, в които се лекуват болни с Ковид.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *