Само 7% от всички хоспитализирани имат нужда от интензивно лечение

Всеки 14-и медик у нас се е заразил с COVID-19 от началото на пандемията до сега. Това става ясно от данните на Единния информационен център, в който ежедневно се публикуват статистиките за хода на заразата у нас. В него е отбелязано, че до четвъртък у нас са се разболели 2087 медици от общо над 29 000 в страната. От тях най-много са лекарите – 770, следвани от медицинските сестри, 691 от които са дали положителни проби.

Критично е положението с леглата в болниците. Проверка на „Монитор“ в големите областни градове показва, че местата в лечебните заведения стигат критичния праг, а почти в цялата страна се търсят доброволци.

Рекордна е заболеваемостта през последните 3 дни у нас, отчете здравното министерство – над 220 души на 100 000 население. Седмичният анализ сочи, че 14-дневната заболеваемост у нас надхвърля 120 души на 100 000 население. Това отчете зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Като цяло

седмичният брой на заболелите нараства със 102%

Най-голяма заболеваемост има във възрастовата група между 20 до 60 години, следвани от 60-69 години. В 18 области е регистрирана заболеваемост над 120 000. В други 5 пък заболеваемостта е над 60 на 100 000 и се наблюдава ежедневен приръст, отбеляза Пенков. Само Видин и Добрич са с по-малко случаи. На тази база България се нарежда на 21-во място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров.

За последната седмица броят на смъртните случаи пък е нараснал с 50%. По смъртност сме на 10-о място в ЕС и на 4-о на Балканите. Най-честите жертви на COVID-19 са между 70- и 79-годишна възраст. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус, заяви още зам.-министърът. 7% от всички приети в болница имат нужда от интензивно лечение.

До 4000 се очаква да стигнат хоспитализираните случаи в следващите седмици, обясни директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов. В същото време медиците изнемогват.

„Нека си помогнем, носете маски, спазвайте дистанция”

призова проф. Балтов. Той посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение ще бъдат разкрити още 30 легла за персонала и 30 легла за лекуване на среднотежките случаи.

Директорът УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов посочи, че лечебното заведение не прави изключение от останалите в страната. С нарастване на заболяемостта в столицата със заповед на СРЗИ в 22 лечебни заведения са били разкрити общо 556 легла, от тях 102 са интензивни. С новата заповед на здравния министър, с която всички болници в „червената зона” трябва да се разкрият ковид отделения, във всички 73 лечебни заведения са разкрити още 254 легла, от тях 33 интензивни, обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева.

Проверка показа, че хоспитализираните в лечебни заведения за болнична помощ във Варна са 69 пациенти с COVID-19, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 1024 заразени, излекувани са 1443 души, съобщават от Регионалната здравна инспекция. С последните регистрирани положителни проби общо за област Варна случаите в информационната система достигнаха 2591. Общата заболеваемост на база населението за област Варна за 14-дневен период (от 12 до 25 октомври 2020 г.) е 123 на 100 000 души население. Това налага

10 процента от леглата във всяко здравно заведение

на територията на Варна и областта да бъдат реорганизирани за лечение на болни, съобщиха от новия медицински щаб, създаден към областна управа Варна. В момента леглата са 120, до ден ще бъдат разкрити още 20 в две болници, а са нужни близо 300, обясни областният управител Стоян Пасев. Болница „Еврохоспитал“ разкрива 10 легла, а болницата в Провадия още 10. Към момента във Варна има свободни легла в трите болници – Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Света Марина“, ВМА -Варна, и УМБАЛ „Св. Марина“, където вече освен интензивните случаи се настаняват и болни в средно тежко състояние. Това предстои да направим, както и да спрем приема на заболели от други области. В момента в трите болници има към 100-ина души на лечение, но само 69 от тях са от Варненска област“, каза областният управител.

COVID отделенията в трите русенски болници, които приемат пациенти с положителни проби и са с по-тежки симптоми, са препълнени, показва проверка на „Монитор“. Ситуацията е такава, че трябва да се изпишат пациенти, за да се приемат нови болни. Общо 62 са леглата в COVID сектора и в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“ плюс 10 интензивни, като имаме готовност да разкрием и още, съобщи говорителят на болницата Стела Кръстева. Тук се лекуват пациенти и от Шумен и Търговище.

Лекари и медицински сестри от други отделения са заявили готовност

да помагат на колегите си, в случай че ситуацията се влоши още повече.

Белодробната болница в Русе отправи апел за доброволци, за да се нормализира работата в лечебното заведение. Те ще бъдат ангажирани извън COVID сектора. Лечебното заведение ще потърси възможност и за финансово възнаграждение. Леглата тук са 36 и са заети.

„40 процента от всички легла в МБАЛ – Шумен, са обособени за работа с пациенти с коронавирус, останалите обслужват други спешни случаи“ – това съобщи в разговор за Агенция Монитор директорът на МБАЛ – Шумен, д-р Димитър Костов. В четвъртък корона статистиката в Шумен достигна нов рекорд, след като за денонощие бяха отбелязани 100 нови случая на пациенти с положителни PCR тестове. Със заповед също от четвъртък се увеличават леглата на инфекциозно отделение в болницата до 80 легла, като се разкрива сектор на етажа на Урологичното отделение. Досега леглата бяха 55. Към 12 часа в четвъртък в Инфекциозно отделение има 104 пациенти с доказан COVID-19, за които се изисква лечение в болнични условия, както и 30 пациенти, които чакат потвърждение на резултатите си, но са също с показания за болнично лечение.

Велико Търново е в оранжевата зона и към този момент в местната болница не се предвижда разкриването на триажи. В самата болница все още не е забранено болните от останалите отделения (без това, в което се лекуват болни от коронавирус) да напускат отделенията, така че

хора с абокат на ръката може да се видят не само по болничните коридори

но и в магазинчетата на стотина метра от болницата, а някои лекуващи се в болницата даже прескачат и до центъра на града, който е на повече от половин километър. Що се отнася до заразените с коронавирус вътре в здравното заведение, от болницата твърдят, че няма такива случаи. Но и да има, те няма да кажат. Със заповед на местното РЗИ от 27 октомври до 30 ноември се спират плановите операции в петте болница в областта. Определен е и задължителен брой легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция не по-малко от 5% от общия брой легла във всяко болнично заведение.

В Дупница разкриват триажен кабинет, който ще облекчи работата на болничните заведения и Бърза помощ. Това стана ясно по време на заседанието на общинския кризисен щаб, свикан от кмета на общината инж. Методи Чимев. Той се очаква да облекчи и без това натоварените максимално лекари и персонал на общинската болница и Бърза помощ в работата с пациенти и най-вече тези със съмнения за Ковид-19. „Вече обособихме и къде ще бъде разположен – в сградата на бившия дом „Олга Стоянова“, т.е. в непосредствена близост до Бърза помощ и общинската болница. Вече бяхме на място и започваме необходимите действия, за да функционира буквално до дни.

Всички разходи по ремонта, както и възнагражденията за лекари

и медицински сестри ще бъдат поети от община Дупница“, заяви инж. Чимев. Решението е продиктувано, след като по време на заседанието се разбра, че голяма част от пациентите „сами се диагностицират с Ковид“, а не малка част от хората биват изпращани директно от личните им лекари след разговор по телефон и без значение от симптомите, които имат.

Няма заразени с коронавирус пациенти, постъпили в болницата в Добрич заради други заболявания, съобщи д-р Георги Желязков, който от два дни официално е изпълнителен директор на МБАЛ. В здравното заведение има специален ковид сектор, който е извън основната сграда. В него се влиза през изолиран самостоятелен вход, придвижването до сектора става с индивидуален асансьор. На 8-ия етаж в болницата се намира триажно отделение. В него в индивидуални стаи са настанени пациентите със съмнения за ковид и те не излизат от там, докато не станат готови резултатите им. Плановите операции са спрени още миналата седмица – и в Добрич, и във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *