Санданският актьор Иван Юруков реставрира икона на 160 г. в храма на с. Любовка

Санданският актьор Иван Юруков, който нашумя с участията си в сериалите „Столичани в повече” и „Откраднат живот”, се проявява като истинска ренесонсова личност с многостранни талани. Докато е в принудителна почивка като актьор заради мерките срещу коронавируса, Иван Юруков се е заел да реставрира стенописите в храма на санданското село Любовка. Работи заедно със своя приятел от детинство, художника Стоян Божкилов.

Актьорът е качил серия от снимки на личната си страница в социалната мрежа, на които е запечатал моменти от реставрацията на иконата над входа на църквата, пише в. „Струма“. Според датировката на изображението на Света Богородица с Младенеца работата е отпреди 160 г. Оригиналът е рисуван през 1859 г. на западната фасада на църквата „Св. Неделя”.

Рисуването е едно от хобитата на Иван Юруков – преди да кандидатства в НАТФИЗ, дори се готвел да става художник. И до днес често посяга към четката, участва и в изложби. Това не е първият му принос в църковна реставрация, преди храма в с. Любовка миналата година той посвети няколко седмици през лятото за възстановяването на иконите на храма „Св. Николай Чудотворец” в друго санданско село – Калиманци, отново в партньорство със Стоян Божкилов. Двамата работят на напълно доброволни начала, без заплащане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *