Сачева: Над 9 млрд. лв. са разсрочените кредити, запазили сме над 250 000 работни места

Сачева: Над 9 млрд. лв. са разсрочените кредити, запазили сме над 250 000 работни места

От самото начало на кризата ние обявяваме мерки, запазихме над 250 000 работни места, над 9 млрд. са кредитите които са разсрочени, целта ни е все пак да запазим и доходите, на хората. Ще се удължи и мярката за безлихвените кредити и това ще стане съвсем скоро. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред БТВ.

Правим всичко възможно да не оставим никой гладен, раздадени са над 400 000 пакета с храна, 40 000 души ползват програмата Топъл обяд.

Прекалено много мерки има и може би самите работодатели не могат да осмислят още какво се предлага, затова съветвам да се търси информация и варианти, коя подкрепа е подходяща за бизнеса.

10 700 души са кандидатствали по мярката за т.наречената COVID помощ за гледане на деца до 14 години, разясни още Деница Сачева.

По мярката 80/0 плащанията ще започнат още от средата на декември, нашите структури ще работят и ще осигурят възможност повече хора да получат парите си преди Коледа и преди края на годината.

Още лятото когато получихме сигнали за насилие в домове, подадохме сигнали до ВАП и заедно проверихме, установихме, че има нарушения, това е една от „най-големите язви“ на нашето общество. Тези домове са изграждани още на времето на отдалечени места, няма достатъчно квалифицирани хора, които да работят, каза още Сачева.

Хората в домовете в Куделин и Говежда ще бъдат преместени, за да получат адекватна грижа.

Взехме решение да закрием 28 институции, закрихме почти всички домове за деца, до 2035 ще закрием всички тези институции за възрастни.

Относно Националния план за ваксинация и това, че социалните услуги и учителите са поставени до фермите за норки, мисля че това е така, поради степента на опасност от вируса за тези групи, коментира още Сачева.

Ваксината е доброволна, след информирано съгласие, който иска ще бъде ваксиниран, каза още тя.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *