Свалят наемите на пазара в Благоевград, няма клиенти

С 15-20% по-ниски начални цени за наем на масите и павилионите на централния кооперативен пазар в Благоевград одобриха общинските съветници. Предложението бе на управителя на „Пазари“ ЕООД Юрий Воев, подкрепено от кмета Румен Томов, а причината – рязко намалелият брой на наемателите през последните години и на клиентите в закрития пазар.

3-годишните договори на наемателите изтекоха в средата на юли, което налага провеждане на нови търгове за отдаване под наем на търговските площи. Работните маси общо са 45, като са с различна площ – от 30 кв.м до 2 кв.м, и в зависимост от големината и местоположението им на пазара началната цена на кв. метър е различна, като се движи от 13,50 лв. до 19 лв. без ДДС.

Наддаването за кв.м на павилионите също зависи от големината и мястото им и е между 6 лв. и 18 лв. без ДДС. В административната сграда на пазара в жк „Запад“ се отдава помещение от 15 кв.м, при начална цена на квадрат от 6 лв., а на пазара в кв. „Струмско“ наемите тръгват от 5 до 7,50 лв. без ДДС на кв.м търговска площ. Търговете са насрочени в последната седмица на август, пише в. „Струма“.

Сградата на покрития пазар в Благоевград е 70% частна собственост и едва 30% са на общинско дружество „Пазари“ ЕООД – гр. Благоевград. Частта на общинското дружеството е в два сектора – селскостопански и промишлен, разположени на партерния етаж. Заети са само маси в промишления сектор, при това под 40% от всички, тъй като търговията на селскостопанска продукция е съсредоточена само в пазарните дни сряда и събота на открития пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *