Свети Александър сразява езичниците и еретиците

Свети Александър сразява езичниците и еретиците

На 30 август православната църква чества Свети Александър, Йоан и Павел, Константинополски патриарси и Пренасяне честните мощи на Свети Александър Невски.

Свeти Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и му казал: “В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Друго едно негово чудо е внезапната смърт на Арий. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил осъден на Първия вселенски събор и предаден на отлъчване от Църквата. По-късно той проявил лицемерно разкаяние и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът виждал лицмерието на Арий и не желаел да бъде изпълнител на царската повеля.

Изпаднал в мъчително раздвоение, Александър се обърнал към Бога с молитва, щото сам Господ да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. И Бог изпълнил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съмишленици, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя внезапно почувствал силни стомашни болки, паднал и умрял. В това събитие всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра. Свeтиr Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Свeти Йоан Постник управлявал Църквата във време на император Анастасий и починал в 595 година.Той бил четвърти по ред византийски патриарх, който носел името Йоан (пръв с това име бил светият Йоан Златоуст).

Свeти Павел управлявал Църквата като патриарх само 5 години. Като видял засилването на иконоборческата ерес, той се отказал от патриаршеската катедра и се оттеглил в манастир. До самата си смърт не преставал да влияе чрез своите внушения и убеждавания за възстановяването на иконопочитанието.

Умрял в 784 г.. На тази дата патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ чества един от своите храмови празници – Пренасяне честните мощи на Свети Александър Невски.

Свети благоверен княз Александър Невски е един от най-благочестивите и ревностни руски държавници, живял през XIII век и неимоверно потрудил се за утвърждаването на светото Православие сред руския народ, въпреки многобройните татарски нашествия в руските земи

Предал Богу дух на 14 ноември 1263 г. Погребан бил в съборната църква в манастира “Рождество Богородично”, близо до град Владимир. Из цяла Русия се разнесла славата на неговите чудеса. При гроба на св. княз Александър мнозина болки получавали изцеление. При император Петър Велики мощите на Свети Александър Невски били пренесени с голямо тържество в новооснования Петербург и положен в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

Имен ден имат Алеко, Александър, Александра, Александрина

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *