Свиват до 1000 лева глобата за разходките из парка и безцелно шляене навън

Свиване до 1000 лева на глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър, покрай епидемията от COVID-19. Това предвиждат предложения на ГЕРБ, внесени между първо и второ четене на закона за мерките при извънредното положение.

Днес (неделя – б.р) правната комисия се събира на заседание от 14.00 часа, за да гледа промените в закона, които първоначално също бяха внесени от ГЕРБ. С тях се даваше възможност при извънредно плоложение държавни и местни органи да заседават от разстояние. Същото да важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се предлагаше съдебната система тази година да няма лятна ваканция, презицират се текстовете за неначисляването на неустойки и лихви при забавяне на вноски по кредити и лизинги, ще се разрешат и общестените поръчки. Удължава се срокът, в който лицата, заемащи държавни длъжности, трябва да внесат имуществените си декларации и тези за конфликт на интереси. Задължението досега бе до 15 май, а с промените се дава срок от още 1 месец след края на извънредното положение.

Промените бяха гласувани на първо четене в пленарна зала в петък. В събота обаче изтече срокът за предложения преди второ четене, като се оказа, че има внесени 9 предложения за допълнителни поправки от депутати от ОП, от БСП, както и от ГЕРБ.

Именно в тези текстовете е това за намаляване на глобата. В момента всеки, който наруши заповедта на здравния министър или тази издадена от местното РЗИ, се наказава с 5000 лева. Сега ГЕРБ предлагат това да е в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма глобата да е от 500 до 2000 лева, вместо досегашните 15 000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева. Не се пипат обаче глобите ако не искаме да отидем под домашна карантина или пък ако я нарушим.

Освен ГЕРБ, БСП и ВМРО също предлагат промени в размера на сакнцията. Според социалистите глобата трябва да е от 500 до 1000 лева, а според патриотите от 500 до 5000 лева.

Иначе ГЕРБ имат още няколко текста. Сред тях е и анонсираната в петък идея – по време на извънредното положение партиите да не получават и да не им се начисляват субсидии.

Дава се възможност МС да прави допълнителни разходи за сметка на тази икономия от средства, но парите може да се ползват само за борба с коронавируса, за лечение на заразени или за ограничаване на последствията от пандемията.

Прецизират се и текстовете кои дела ще продължават, като се прилага и списък с производства по НК, НПК, АПК, ДОПК, ЗОП, закона за концесиите, указа за хулиганството, мерките за лишаване от сводоба, закона за СРС-та. Включват и делата за упражняване на родителски права, за домашното насилие и други. Първоначалният вариант предвиждаше ВСС да определя кои дела да се гледат и кои срокове да текат.

Протоколите от делата от разстояние пък ще публилкуват, а записите ще пазят. При забава за плащане на задължения по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде предсрочно изискуемо, не може да се изземват вещи.

Ако гражданин е под карантина, в болница или не може да се върне в страната, но не може да изпълни дадено задължение, то компетентният орган може да даде нов срок. Искането си пък съответния гражданин или предсатвител на фирма може да представи с пълномощно дори и без нотариална заверка.

Освобождаването от резерва на запаси и болнично имущество ще става по искане на държавен орган, а не по предложение на щаба, както бе записано по-рано.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък е внесла свои промени, според които селското стопанство и тютюнопроизводителите ще могат да сключват краткосрочни трудови договори за сезонни работници за повече от 1 ден. Те няма да са длъжни да ги регистрират в НАП.

БСП искат да отпадне следенто по телефона за нарущителите на карантината. Наред с това искат месечни субисии, колкото една минимална заплата, за хората в неплатен отпуск и за самонаетите, които не могат да изпълняват дейността си. Търговските дружества пък да не плащат такса смет, тротоарно право и др. Тези от тях, които бракуват храни да се освободят от връщане на ДДС в размер до 2000 лева.

НФСБ имат няколко предложения. Едното е възможността скъпите лекарства, изписани от лекар, в аптеката да могат да се заменят с генрерици. Прецизират и текстовете за изплащането на възнагражденията на служителите при спряно производство и работа на фирмата. Сега работодателят се задължава да плати цялата заплата, дори и служителя да не полага труд.

Патритоите предлагат служителите да има право на обезщетение от НОИ по схемата 60/40 т.е 60 % от осигурителния доход . Мотивът е, че много малко компании досега са се възплзвали от тази схема и за тях е много по-изгодно да съкрати работника и да го прати на борсата. От НФСБ предлагат още лекари без специалност, биолози, биохмици, лабиранти също да могат да правят скринингови тестове за коронавирус, а аргументът е в това, че вирусолозите у нас са едва 60.

ВМРО пък предлагат да се намалят наемите или въобще да се освободят от плащането им засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни или общински имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *