Свобода за Италия от 3 юни!

Пълна свобода от трети юни за италианците и гостите им от Шенгенското пространство, както и вдигане на наложената заради коронавируса карантина и за едните, и за другите – реши правителството в Рим.

Това означава, че от следващата сряда жителите на Апенините и въпросните чужденци ще се придвижват безпроблемно не само в населените места, където живеят постоянно или пребивават временно, но въобще из страната. Тоест всички ще могат да преминават без каквито и да е пречки от една админстративна област в друга, включително в „островните области“ Сардиния и Сицилия, а не като досега с декларации, покани, командировъчни и т.н..

Освен това отварят врати за посещения историческите и културните паметници, природните паркове, музеите и галериите – при това не само в цялата страна, но и в папската държавица Ватикан. Разрещава се още достъпът до плажовете по крайбрежието на Италия, както и придвижването в акваторията й с лодки, сктутери и яхти. Що се отнася до пристигащите в Италия чужденци от страни от ЕС, които обаче не са част от Шенгенската зона, включително България, то няколкодневната карантина за тях би трябвало да отпадне след 15 юни. Разбира се, остават задължителни елементарните мерки за борба със заразата като носенето на предпазни маски на обществени места, спазването на разстояние поне от един метър между физическите лица, избягването на събирането на групи от много хора, не са желателни целувките и прегръдките особено с възрастни, но също така и с лица извън тесния семеен кръг.

В същото време Италия е бясна на Гърция, заради невключването й в списъка от 29 държави, чиито жители ще могат безпроблемно да посещават съседите ни от юг след 15 юни. Необяснимият за Рим ход на Атина ядоса дори дипломат №1 във Вечния град Луиджи ди Майо, който не се поколеба да се закани на гърците със следното изявление: „Настояваме за респект: ако някой ни третира като лазарет с чумави, то той трябва да знае, че ние няма да останем безразлични и ще отговорим подобаващо!“ Политиците в Рим се ядосаха и на нидерландско списание „Еlsevier Weekblad“, изтипосало италианците като паразити, живеещи си сладко на гърба на работливите холандци. В тази връзка лидерката на все по-влиятелната на Апенините партия „Италиански братя“ призова външния министър Ди Майо веднага да привика за обяснения посланика на Хага в Рим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *