Сговорна и работлива дружина сменя покрива на 8-вековен храм

Сговорна и работлива дружина сменя покрива на 8-вековен храм

Нов покрив ще има 8-вековната църква „Успение Богородично” в санданското село Ковачево. Това ще бъде факт само след три дни благодарение на работата на бригада от съседното село Катунци. Главен майстор на смяната на цялата покривна конструкция на древния храм е катунският кмет Красимир Кисов.

„Всичко ще бутне, ще сложим нови греди, нови керемиди и нови улуци. Трябва да възкресим славата на тази света обител, която е паметник на културата. В петък ще бутнем стария покрив, а в събота и неделя ще съградим новия. Поне десетима души ще участват в ремонтните дейности”, заяви кметският управник на Катунци.

Църквата е построена още през 14-ти век, по-късно е съборена, но е възстановена през 17-18 век. Храмът представлява трикорабна псевдобазилика, в днешния си вид е преустроена през 19-и век.

Работната дружина от Катунци ще помогне за ремонта, тъй като в село Ковачево живеят едва двадесетина души, повечето от които са възрастни хора.

„Това е богоугодно дело, затова ще го направим с изцяло доброволен труд. Средствата за ремонтните дейности са събрани от църковното настоятелство на църквата”, уточни Красимир Кисов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.