Сграда в парка става полева болница при бум на COVID-19

Областният оперативен щаб в Благоевград проведе днес поредно заседание. Областният управител Бисер Михайлов заяви, че заради предстоящия риск от рязко увеличаване на болните от COVID-19, трябва в границите на града да се формира полева болница. Според него подходящо място постройка в парк „Македония“, която може да се снабди с нужните легла, предоставени от резерва на Министерство на отбраната.

Губернаторът подчерта, че това предложение важи само при създала се нужда в кризисна ситуация, като уточни, че предлага сградата в парк „Македония”, защото тя е изолирана и лесно се охранява, тъй като теренът е ограден. Той е в близост до военното поделение и преди години бе част от него, но Министерството на отбраната прехвърли собствеността на Община Благоевград. Предложението бе гласувано и прието единодушно. При възникнала необходимост сградата в парк „Македония“ може да бъде преустроена в полева болница.

Важен акцент, върху който се дискутира бе и ситуация, при която има бум от болни с COVID-19, пристигащи в МБАЛ-Благоевград с тежка дихателна недостатъчност с доказан коронавирус, както и при съмнение за COVID-19, при така създала се ситуация ще възникне нуждата от поемане на останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус, цялата останала спешност, като например тези с фрактури, инфаркт и т.н. Взето бе решение потоците да се разделят и частната МБАЛ „Пулс“ да поеме останалите случаи, които не представляват потенциални пациенти с кронавирус.

Екипът на Областна администрация-Благоевград призовава гражданите да останат по домовете си и да спазват всички противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *