Седмокласниците ще работят по вариант I на матурата

Седмокласниците ще работят по вариант I на матурата

60 000 седмокласници, които трябва да се явят днес на национално външно оценяване по български език и литература, ще работят по вариант I. Изпитът, който служи за вход за гимназия, ще започне в 9. 00 ч.

„Всички мерки за взети. Училищата, които организираха държавния зрелостен изпит, вече имат опита. Всички правила за дезинфекция са същите, няма нещо по-различни, въпреки че сега е по-либерален режимът, здравето на учениците е най-важно.”, обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова.

От МОН са задължили директорите на училищата, в които ще се провежда изпит, да се осъществи строга дезинфекция предишните дни и днес, да има повече персонал, който да се занимава с тази дейност, да има филтър на входа. „Оставили сме възможността да се явят с маски по желание, те са силно препоръчителни, защото са в една класна стая, но ако решат по време на изпита могат да се махнат.”, уточни Михайлова.

17 ученици са под карантина, тъй като са контактни лица. За да не пропуснат изпита, Регионалните управления на образованието и Регионалните здравни инспекции, са взели всички мерки за безопасното му протичане. „Те ще бъдат в отделни стаи и ще имат възможност да се явят на изпита, защото са здрави деца. Смятам, че това е най-доброто решение за учениците.”, посочи зам.-образователният министър. Ако някой от седмокласниците вдигне температура, също ще бъде отделен в друга стая.

В столичното 32 –ро Нели Костова има около 200 деца на изпит, затова ще бъдат отворени и двата входа и от всеки ще влизат по 100. „Всички деца ще влязат в залата, след като им бъде измерена температурата. Те трябва да бъдат с маски, но по време на изпита могат да ги свалят, за да се чувстват комфортно. Залите и помещенията, където ще се провеждат, изпити са проветрени и дезинфекцирани, обясни директорката Нели Костова пред БНТ.

В залите ще по 9-10 деца, за да може да бъде спазена дистанция от 1,5 метра. В 32-ро нямат карантинирани ученици, но имат подготвена отделна стая, ако някой вдигне температура. Седмокласници от училището обясниха, че не се притесняват и смятат, че ще се справят с изпита.

Резултатите от националното външно оценяване трябва да бъдат готови до 29 юни. Ако някой ученик не се яви на изпита, също може да участва в класирането, но с по-нисък бал.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *