Село Баня без минерален плаж това лято?

Общинският минерален плаж в разложкото село Баня най- вероятно няма да отвори врати тази година. Причините са, че през предходните две плажът работи на загуба, а сега заради новите изисквания разходите му ще се увеличат, а посещаемостта вероятно ще спадне, информира в. „Струма“. Това ще доведе до още повече загуби и респективно допълнителни разходи за община Разлог, тъй като загубите се компенсират от общинския бюджет. Според кмета на Разлог Красимир Герчев това е разход, който може да бъде спестен. Дори и плажът да отвори врати, това ще стане едва след средата на юни. Преди това ще бъде направен анализ, за да се види доколко целесъобразно е той да работи.

„На този етап се въздържаме да отворим плажа, защото искаме да видим ясните критерии, при които басейните ще работят и да преценим дали ще можем да ги изпълним. Не е тайна, че предходните две години ние дотираме плажа със средства от други пера. Ако трябва да съкращаваме разходи от бюджета заради създалата се ситуация, не знам чисто икономически дали е целесъобразно басейнът да работи в този му вид и на тези цени. Ние все пак ще направим анализ, но там трябва да се направи ремонт, което също е свързано с разходи. Ще видим за последните две години каква ни е била щетата от работата на този плаж и ще преценим в зависимост от обстановката как ще реагираме, но със сигурност по-рано от средата на юни няма въобще как да мислим в тази посока“, коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.

Той поясни още, че евентуалното отваряне на плажа ще доведе до заделяне на допълнителни средства за още хигиенисти, за да може да се изпълнят всички изисквания по наредбата – за честата дезинфекция на тоалетните, шезлонгите след всеки клиент и т.н. Допълнителен разход ще са и дезинфектантите, предпазните средства за персонала и т.н.

Вероятно ще се наложи да се намали и броят на шезлонгите и като се вземат предвид всички тези показатели, няма да е добре да отежняваме повече бюджета на общината”, поясни още Кр. Герчев.

Традиционно общинският минерален плаж в Баня стартира работа между 1 и 15 юни. В първите две седмици за учениците до 4-и клас се организира плувно лято, което приключва със състезание по плуване. Билетите през миналата година бяха на символични цени, като входът за най-малките до 7 години бе безплатен, ученици и студенти ползваха басейна на символичната сума от 1 лев, а за възрастни входната такса бе 3 лева. Допълнително се заплащаше шезлонг, който струваше 2 лева.

Другият общински плаж, този в Якоруда, също все още не е отворен, а въпросът дали той ще заработи ще се обсъжда тази седмица с общинското ръководство.

„На този етап не мога да дам конкретна информация, защото въпросът все още не е обсъждал с община Якоруда. Това ще стане тази седмица и предполагам до края ще е ясно. Традиционно плажът отваря в началото на юни, така че имаме време”, каза Ахмед Кавалов, управител на общинската фирма „Строител“, която стопанисва плажа. Той поясни още, че ако басейнът започне работа, няма да се наложи намаляване броя на шезлонгите, тъй като обектът разполага с достатъчно голяма площ. Иначе и там входните такси са на символична стойност от 2 лева. Толкова се заплаща и за ползване на шезлонг, а деца и ученици до 16 години ползват басейна безплатно.

Не само общинските, но и частните басейни в района все още не са отворили врати. Това ще стане най-вероятно до края на тази седмица, и то след премахване на извънредното положение. Към тях освен че изискванията са повече, трябва да уведомят и здравните власти, че възнамеряват да започнат работа и да получат разрешение. За собствениците на такива съоръжения все още има и неясноти, като например ще има ли ограничения за броя на лицата в самите басейни, т.е. на къпещите се. За много от тях ще се наложи също намаляване на броя на шезлонгите. С този проблем, както и при собствениците на заведения, ще се сблъскат тези, чиито прилежащи площи са по-малки. При някой може да се наложи намаляване до 50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *