Селските кметове в Дупнишко следят за пристигнали гурбетчии от Италия

Кметовете на села в Дупнишко са пред сериозен проблем – те трябав да следят за прибиращите се от чужбина жители на населеното място, особено завърналите се от Италия, които трябва да спазват задължителната 14-дневна карантина, информира кмета.бг. В първите дни в с. Бистрица недобросъвестни “италианци” свободно се движели и влизали в магазините, без да се съобразяват с изискванията на здравното министерство. Събирали се пред кафетата, които вече са затворени, но по роднински гурбетчиите и местните се събирали на раздумка.

„Вече нещата са урегулирани, разбраха, че нещата са сериозни. Съдейства и полицията. Прибраха се у дома, самоизолират се, помислиха и за семействата си, за близките си. Трябва да са по-отговорни“, коментира ситуацията кметът на Бистрица – Кирил Огненски. Той обикаля селото непрекъснато, за да осъществява контрол.

И кметът на с. Крайници – Мариана Димитрова, в което живеят над 2000 души, също се оплакала, че не й се дават поименно прибиращите се „чужденци“. „В РЗИ-Кюстендил постъпва ежедневна информация от граничните пунктове. Такава трябва да се дава и на нас, кметовете на населени места. Аз не разполагам с информация дали хора от селото са със съмнение за коронавирус. Трябва да сме по-добре информирани и да знаем какви правомощия имаме в такиав случаи ”, коментира Димитрова.

Зам.-кметът на общината – Крум Милев, каза пред медиите, че от началото на разпространението на коронавируса в България официално в община Дупница се знае за пристигнали 12 души от Италия. Реалният им брой със сигурност е много повече, но точната бройка никой не я знае. Коментира се и прилагана хитрост. Голяма част от завръщащите се от Италия през Игуменица попълват документите на границата, че се връщат от Солун и от други градове в Гърция, а всъщност се връщат от Италия. Правят го, за да избягнат 14-дневната карантина, коментира зам.-кметът на Дупница Крум Милев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *