Селското стопанство на Италия на колене – търсят се 200 000 сезонни работници

Коронавирусът ще събори на колене селското стопанство на Италия, ако не се намерят спешно 200 хиляди сезонни работници – заяви пред в. „Кориере дела сера“ Председателят на конфедерацията на земеделците Масимилиано Джонсанти.

Става дума за обикновено „гастролиращи“ на Апенините за по 4 – 5 месеца ратаи предимно от Румъния, България, Македония, Албания и други източнаевропейски страни. Обикновено те вършат най-черната работа, която е свързана с яко превиване на гръб и изключително ръчен труд и за която италианците отдавна не искат да чуят . Та ако тези сезонни работници не дойдат през следващите дни, то според Масимилиано Джонсанти съществува реалната опасност съвсем скоро пазарът в Италия не само да обеднее рязко откъм плодове и зеленчуци, но и те да бъдат на много високи цени.

Колкото до спешно нужните 200 хил. работници, те са необходими най-вече за прибирането на реколтата от аспержи, за брането на ягодите, саденето на доматите, подготовката на лозята и маслиновите гори, и др. Като цяло според Джонсанти заетите в селското стопанство на Италия са 1,1 млн. души, от които 400 хил. са чужденци, а сред тях най-много – 36%, са румънците.

С други думи без работната ръка от чужбина, възпрепятствана сега да влиза в страната от мерките срещу разпространението на коронавируса, италианското селско стопанство ще изпадне в жестока криза. А то е призвано да играе не само първостепенна роля в изхранването на населението на страната, но също така е в основата на голяма част от нейния печеливш експорт.

Ето защо с цел да бъде набавена незабавно нужната работна ръка, Конфедерацията на земеделците настоява правителството да организира заедно със санитарните власти отварянето на временни коридори за придвижване към Италия най-вече на обичайните сезонни ратаи от Източна Европа.

А докато те дойдат, Масимилиано Джонсанти и хората му настояват на полето да бъдат изкарани здравите безработни италианци, получаващите т.нар. месечен доход гражданство от 700 евро, младежи – доброволци и др.

Накрая на интервюто на шефа на земеделската конфедерация е поставен интересен въпрос: Ще имат ли италианците тази година поне достатъчно паста? „Да – отговаря веднага Джонсанти, – но при условие, че успеем да приберем италианското зърно!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *