Семейство, било на ски в Австрия, сред новите заразени

В България имаме доказани още седем нови случаи. Така заразените общо стават 30, като един е починал. Това каза на брифинг генерал-майор Венцислав Мутафчийски след извънредното заседание на Министерския съвет с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

„Профилът на новите заразени е много разнообразен. Семейство, което е било на ски в Австрия. 40-годишна жена, която е била в контакт с пациент от вчера. Друг пациент е бил контактен с колежката лекарка, която е настатена във ВМА. Имаме 62-годишен мъж пътувал до Брюксел пациент за конференция.

Всички нови случаи са на хора над 40 години, няма млади хора. Пациентите са на 62 години, 80 години, 68 години, 59 години, 57 години и 56 години. Към този момент в Плвен и Габрово няма промяна в състоянието на пациентите и те са добре. Същото важи и за пациентите във ВМА, включително и пациентката с двойна бронхопневмония. Състоянието на възрастния мъж в „Пирогов“ също остава непроменено“, разкри той.

„Няма напредък по специфично лечение за коронавирус инфекцията с медикаментозна терапия. Продължават търсенията в тази насока, но без да се увенчават с успех. По отношение на ваксината перспективите, поне според сериозните научни съобщения, сочат, че най-рано есента тази година може да има, но по-вероятно е март месец догодина.

От днес карантина минават и всички пристигнали от Испания. Имаме много сигнали за нарушаване на карантината. Не става въпрос за 20-30 човека. И сутринта казах, че децата са здрави, но с положителни тестове. Реално те на са болни и са под домашна карантина. Част от новите пациенти също са под домашна карантина“, обяви ген. Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *